Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 21 - Összevont presbiteri ülés és közgyűlés az Északi Egyházkerületben

Egyházunk egy-két hete

Összevont presbiteri ülés és közgyűlés az Északi Egyházkerületben

Megbízatásuk lejárta előtt utolsó alkalommal voltak együtt az Északi Egyházkerület 2000-ben megválasztott presbiterei, illetve közgyűlésének a tagjai május 12-én a budahegyvidéki evangélikus templomban.

Az ülésen püspökként először vett részt dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület márciusban beiktatott lelkészi vezetője. Az ötvenfőnyi testület a 2005. esztendőről a még D. Szebik Imre által összeállított, értékes információkat tartalmazó püspöki beszámolóból kapott tájékoztatást. Ebből egy megállapítást emelünk ki: fiatal az egyházkerület lelkészi kara – ékes bizonyíték erre az elmúlt évben született tizennyolc lelkészgyerek. A püspöki jelentés után Benczúr László kerületi felügyelő adott átfogó képet hatéves szolgálatáról. Örömmel szolgált, látogatta a gyülekezeteket, és vállalt részt a feladatokból – jelentette ki a tisztségviselő.

Az elnökség jelentését a püspöki hivatal két új munkatársának, Cselovszkyné dr. Tarr Klárának és Völgyessy Szomor Fanninak a bemutatása követte; ők léptek Sass Gáborné, illetve Müller Miklósné helyébe.

A munkaági jelentések elfogadása után következett az egyházkerületi felügyelői tisztségre jelöltek, Benczúr László és dr. Cserháti Péter rövid bemutatkozása. Személyes, egyházi és szakmai életútjának ismertetése után mindkét jelölt – testvéri szeretettel – a másikat ajánlotta a tisztségre. Ezek – a jelenlévőkből derűt kiváltó – mozzanatok jól példázták, mi a kívánatos magatartás a keresztény versenytársak között. A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a jelöltlistát.

Ezt követően Bozorády Zoltán püspökhelyettes, a Hajdú-Szabolcsi Egyházmegye esperese ismertette beadványát, amelyben a nyíregyházi Emmaus gyülekezet önállósodásához kérte a testület támogatását. A közgyűlés egyhangúlag jóváhagyta a beadványban foglaltakat, így ez év advent 1. vasárnapjától kezdve az egyházkerület legnagyobb gyülekezete egyházkormányzatilag önálló közösségként működhet Bozorády Zoltán és munkatársai szolgálatával. A változás a hatékonyabb munkát segíti, ugyanis a vasárnapi istentiszteleteken rendszeresen jelen lévők egyik felét az Emmaus Evangélikus Szeretetotthon lakói, másik felét pedig a lelkigondozói munka során megszólított környékbeliek alkotják. A kerület püspöke Isten áldását kívánta az egyre erősödő gyülekezet életére.

A résztvevők a közgyűlés után végül megélhették, milyen is az a „beszélgető egyház”, amelyről Fabiny Tamás püspöki székfoglaló előadásában beszélt.

H. H. O.

Regionális hozzárendelés: Északi Evangélikus Egyházkerület