Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 21 - Választás volt – váltás nem

Egyházunk egy-két hete

Választás volt – váltás nem

Huszonhét lelkész énekelte a szentháromsági áldást, a confirmát Vanyarcon május 14-én. Cantate vasárnapján dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke iktatta be hivatalába a Nógrádi Egyházmegye előző ciklusban is szolgáló elnökségét, Szabó András esperest és Pozsonyi Anna felügyelő asszonyt.

„Két olyan ember áll az oltár előtt, akik nem szeretnek dicsekedni. Márpedig a mai napon dicsekedhetnek az Úrral. Ebben az órában csakis Jézus Krisztus keresztjével tehetik ezt” – kezdte igehirdetését Fabiny Tamás. A liturgiában Bozorády Zoltán püspökhelyettes és Megyaszai László nógrádi espereshelyettes segédkezett.

Szabó András és Pozsonyi Anna már négy éve együtt munkálkodik az Északi Egyházkerület egyik meghatározó kegyességét, lelkiségét gyakorló egyházmegyében. Az ősagárdi származású Szabó András 1992-ben végezte el a teológiát, kilenc éve szolgál Vanyarcon. Felesége az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma és Kollégiumában ének szakos tanár, az ünnepi istentiszteleten megszólaló énekkar és egyházmegyei zenei táborok vezetője. Három fiúgyermekük van.

Pozsonyi Anna Balassagyarmatról származik; végzettségét tekintve pedagógus. Egyetemi évei alatt a Deák téri gyülekezetbe járt. Szabó József püspök személye meghatározó volt a számára. Egyházát szerető, arról felelősséggel és bölcsen gondolkodó testvérként ismerhettük meg, aki fontosnak tartja korunk kihívásai közepette az egyház társadalmi jelenlétét. Csupán megszólalása utolsó pontját idézzük e helyütt: „A gyülekezeti alkalmakon több férfi, az egyházi vezetésben pedig több nő legyen.”

Emlékezetes pillanata volt az alkalomnak, amikor a kilencvenöt éves Atkó néni Szabó András székfoglaló beszéde közben felállt, és verssel köszöntötte az újonnan iktatottakat.

A zsúfolásig megtelt vanyarci templomban elhangzott székfoglaló beszédek szövege a www. eszak.lutheran.hu weboldalon olvasható.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Vanyarci Evangélikus Egyházközség