Kultúrkörök
Szeretetvendégségre…
Áfonyás almás
Elkészítés: a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, és az egészet összegyúrjuk. Letakarva egy órára a hűtőbe tesszük. Ezután félretesszük körülbelül a tészta egynegyedét, hogy ezzel rácsozhassuk majd be a sütemény tetejét. A nyújtódeszkát beborítjuk nejlonnal vagy Folpackkal, és ezen nyújtjuk ki a tésztát a tortaformának megfelelő méretűre. (A nejlon azért szükséges, hogy ne ragadjon oda a tészta a deszkára.) A kinyújtott kerek lappal kibéleljük a formát, ügyelve arra, hogy pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, ezzel előzzük meg a sülés közbeni felpúposodást. Forróra előmelegített sütőben elősütjük, majd kicsit kihűtjük, és megkenjük az áfonyalekvárral. A meghámozott, vékony szeletekre vágott almakarikákat egyenletesen, több rétegben rárakjuk úgy, hogy a szeletek épphogy csak takarják egymást. Az egészet bekenjük még lekvárral, és a félretett, kinyújtott és csíkokra vágott tésztával berácsozzuk a sütemény tetejét. Visszatesszük a sütőbe és készre sütjük. Tejszínhabbal, hideg vaníliamártással tálaljuk.