Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 23 - Mátrix, az egyházmegyei „lelki háló”

Egyházunk egy-két hete

Mátrix, az egyházmegyei „lelki háló”

Sokaknak talán a néhány évvel ezelőtt vetített, világsikert aratott mozifilm jut eszükbe, ha meghallják ezt a szót: mátrix. A Dél-Pest Megyei Egyházmegye elnökségének iktatásán – melyre május 28-án Dabason került sor – jelen lévők számára azonban mást is jelent. Mind az újonnan beiktatott esperes, Koczor Tamás, mind pedig az egyházmegye felügyelője, Bak Péter az egyházmegye tizenöt gyülekezetét összefogó lelkiség, egy egyházmegyei mátrix, azaz kapcsolatháló képét vetítette a megjelentek elé székfoglaló beszédében.

Az iktatási istentiszteleten dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke – mennybemenetel ünnepe és pünkösd között, Exaudi, vagyis Isten segítségül hívásának vasárnapján – a vigasztalás szolgálatát emelte ki. „Jaj lenne nekünk, ha Isten kegyelme nélkül akarnánk munkába állni. Ezért ez a nap nem az emberi erő, hanem az Istenhez kiáltás napja. Fontos a beszélgető egyház, de legalább olyan fontos a vigasztaló egyházmegyék szolgálata” – fogalmazta meg az Útmutató aznapi igéjének, Ézs 66,13-nak az üzenetét a kerület lelkészi vezetője.

Koczor Tamás, a mindössze tízéves egyházmegye első esperese újabb hat évre kapta mandátumát. Kérdésünkre válaszolva a következőképpen összegezte székfoglalója – mely az egyházmegye honlapján (http://delpestmegye.lutheran.hu) is olvasható – vezérgondolatát. Ha a lelkiségre tekintünk, és azon keresztül szemléljük feladatainkat, akkor látókörünkben minden gazdasági és szervezeti kérdés igazi színében tűnik fel. A lelki élet építése, a lelkiség nem más, mint Istenről beszélni és gondolkodni. Ennek alapján tervezték az egyházmegye lelki életének építését Bárdossy Tamás egykori egyházmegyei felügyelővel közösen.

A paritás elve alapján beiktatott Bak Péter – foglalkozását tekintve kereskedő – székfoglalójában megfogalmazott „egyházmegyei mátrix” gondolatának jegyében törekedni szeretne arra, hogy a presbitereket, kántorokat, gondnokokat, számvevőszéki tagokat, felügyelőket és tisztségviselőket össze lehessen fogni, egy közösséggé kovácsolva őket. A budavári gyülekezetből induló felügyelőt Madocsai Miklós nyugalmazott lelkész negyven éve konfirmálta. A szentendrei ferences gimnáziumi évek alatt nagy hatást gyakorolt rá a határozott keresztény szellemiség, a katolikus osztálytársak felekezeti toleranciája és a szerzetes tanárok áldozatvállalása. Tíz évvel ezelőtt költözött családjával a Dabas melletti Kakucsra, négy éven keresztül egyházmegyei jegyző volt.

Az ünnepi istentiszteleten beiktatták az egyházmegyei presbitérium és a tisztségviselők közösségét. Az egyházmegyei mátrix elkészült, a háló kivetésre kész. A nagy halfogásra pedig várunk…

Horváth-Hegyi Olivér