Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 23 - Püspöki vizit az Ipoly mentén

Keresztutak

Püspöki vizit az Ipoly mentén

Ipolyszakállos település az egykori Hont vármegye déli részén, a mai Szlovákia területén, közvetlenül a határ mellett fekszik. Maroknyi magyar evangélikus közösségénél tett látogatást május 21-én dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke.

A harmincnégy magyar anyanyelvű egyházközségi tagot számláló gyülekezet számára fontos volt, hogy a szlovák evangélikus egyház püspöke, Ivan Osusky mellett egy magyarországi püspök is részt vegyen az ízlésesen felújított templomért megtartott hálaadó ünnepen.

Az együttléten megtudtuk: havonta egyszer tartanak magyar nyelvű istentiszteletet Ipolyszakálloson; ezeken Lajtos János nagybörzsönyi lelkész hirdeti Isten igéjét. A másik három alkalom szlovák nyelven folyik a fiatal ipolysági lelkésznő, **Hana Sevečková vezetésével. A nagybörzsönyi és az ipolyszakállosi lutheránusok Trianon után először 2000-ben vették fel egymással hivatalosan a kapcsolatot. Ennek eredményeként látogatott el az ünnepi alkalomra, és szolgált lelkésze vezetésével a harmincfős nagybörzsönyi énekkar.

A két püspök igehirdetésének és testvéri beszélgetésének fordításában Szpisák Attila, a budapesti Szlovák Ajkú Evangélikus Egyházközség lelkésze segített. Jelen volt az eseményen a Magyar Evangélikus Konferencia (Maek) képviseletében Zászkaliczky Pál nyugalmazott evangélikus lelkész is.

Fabiny Tamás Zof 3,16 alapján elmondta: ahogyan Áron és Húr tartotta Mózes kezeit a harcok alatt, úgy emelkedjen fel imádkozásra az ipolyszakállosi gyülekezet tagjainak a keze is akkor, amikor hálát ad gyönyörűen felújított templomáért. „Ne félj, Sion, ne lankadjon kezed!” – hangzott a biztatás a csekély számú, de aktív és lelkes magyar közösség számára.

A helyi gyülekezet és a környező falvak evangélikus fiataljai meghívást kaptak az idei, Szolnokon megrendezendő Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozóra.

Az istentiszteleten jelen volt a Duna Televízió forgatócsoportja is; az általuk készített felvételek az Isten kezében című műsorban lesznek láthatók június 10-én 12 óra 5 perctől.

– horváth-hegyi –