Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 23 - Lezárult Bonyhádon a bicentenáriumi ünnepségsorozat

Kultúrkörök

Lezárult Bonyhádon a bicentenáriumi ünnepségsorozat

A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium az idei tanévben ünnepelte az intézmény megalapításának kétszázadik évfordulóját. A bicentenáriumi rendezvénysorozat utolsó hetében számos program várta az érdeklődőket. A május 20-i záróesemény volt a legnagyobb szabású: az egész napos programon közel kétezer öregdiák vett részt.

Kedden Kondor Katalin újságíró és Bánffy György Kossuth-díjas színművész részvételével rendeztek fórumot Magyarságtudat ma – Irodalom és média címmel. Szerdán a jubileum alkalmából megjelent, az intézmény két pedagógusa által összeállított köteteket mutatták be (Nagy István: Bicentenáriumi emlékkönyv; Antoni Judit: Lotz János útja). Csütörtökön ünnepi hangversenyt adott a Magyar Rádió Gyermekkórusa, majd igazgatói állófogadás keretében köszöntötték azt a csaknem száz diákot, aki kiemelkedő teljesítményt nyújtott a tanév során, valamint szüleiket és felkészítő tanáraikat. Pénteken a diákok Mozgás – művészet majálisán az udvari pikniket színpadi programok színesítették, este pedig ünnepi hangverseny és megemlékezés várta a tantestület egykori és mai tagjait.

A bicentenáriumi rendezvénysorozat záróünnepségén közreműködtek a Bonyhád Városi Zeneiskola növendékei, Dobos Katalin színművész, valamint Németh József operaénekes. D. dr. Harmati Béla nyugalmazott püspök beszédében kiemelte: a tudás hatalmat jelent, ám a bonyhádi gimnáziumban az oktatás mellett a nevelést is fontosnak tartják. Az erkölcsi értékek itt nem válnak múzeumi tárgyakká, hanem szóvá, cselekedetté nemesülnek.

Ónodi Szabolcs, a jubiláló intézmény igazgatója az iskola megalapítására emlékezve kifejtette: „A Sárszentlőrincen elültetett mag Bonyhádon fává cseperedett. Itt a diák megkapja azt a tudást, kitartást, munkaszeretetet, amely az életben szükséges.”

Az ünnepnapon a Bonyhádi Öregdiákok Szövetségének díját három érettségiző vehette át: Laufer Csilla, Laufer Noémi és Szabó Hajnalka (a biológia, a kémia és a környezetvédelem terén szereztek dicsőséget iskolájuknak). A harmincöt éve itt érettségizett Heil Zoltán két díjat is létrehozott a bicentenárium alkalmából: az egyiket a legjobb A osztályos tanuló nyeri el, a másikat pedig a sport- és tanulmányi eredményei alapján a legjobbnak bizonyuló végzős. Az elsőként említett díj Bittner Emeséé lett, aki sikeresen szerepelt matematikából országos és nemzetközi versenyeken, ezenkívül fizikából, német nyelvből, illetve történelemből tartott tudáspróbákon is eredményes volt; ő harmincötezer forintot kapott. A másik jutalmat Baranya Lilla érdemelte ki. Neki a díj létrehozója ötvenezer forintot nyújtott át. A gimnázium vezetősége által alapított Borbély József-díjat Andorka Árpád egyházmegyei felügyelő vehette át. A „Gyerekeinkért – iskolánkért – hazánkért” adománylevelet tizenegyen érdemelték ki: Varga Zoltán, Schwarcz Tibor, dr. Kolta László, Bertalan Sándor, Bertalan Tamás, dr. Pálos László, Dióssy János, Simon Imréné, Potápi Árpád, dr. Mőcsényi Mihály és Walter Henrikné.

A bicentenárium alkalmából az érdeklődők gimnáziumi öregdiákok alkotásait is megtekinthették, emellett nagy sikere volt az iskolatörténeti és a szaktantárgyi tárlatoknak is. A záróünnepségen avatták fel az intézmény bejáratánál Bertalan Sándor és Bertalan Tamás alkotását, Az emlékezés szobrát.

Máté Réka