Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 23 - „Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat tett!”

Kultúrkörök

„Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat tett!”

A pesti gyülekezetek énekkarai május 20-án Cinkotán tartották találkozójukat. Az alkalom elején felcsendülő fanfár és gyülekezeti ének után a házigazda gyülekezet lelkésze, Blatniczky János köszöntötte az egybegyűlteket Jel 15,3-at helyezve a kórustagok szívére: „Közös próbára gyűltünk össze, melyen a mennyei hangversenyre készülünk, ahol majd együtt énekelhetünk Isten nagy és csodálatos tetteiről.”

Ezután a kórusok mutatkoztak be rövid műsorral: Cinkota, Zugló, Rákoskeresztúr, Pestszentlőrinc és Rákospalota képviseltette magát régi és kortárs zeneszerzők jól vagy kevésbé ismert kórusműveit megszólaltatva. A több kis kórus végül egy nagy karrá alakult, és dr. Kamp Salamon vezetésével közösen tanulta meg és énekelte el J. S. Bach „Wachet auf…” feldolgozását.

A záróáhítatban dr. Korányi András Zsolt 98,1 alapján Cantate és Rogate vasárnapja között az éneklés és az imádság összetartozásáról szólt: „Kétszer imádkozik, aki énekel. Talán egyre kevesebben hallgatják énekünket, talán más szólamok hangosabban harsognak körülöttünk, míg mi magunk kifogyunk az énekből. Szükséges ezért, hogy minden nemzedék átélje a megváltás csodáját, és megtalálja a saját énekét és imádságát, amely a szívből tör fel. Ha Jézus megjelenik életünkben, akkor már nem kell keresnünk a hangokat, hanem magától szólal meg az ének. Elevenítsen meg minket Isten belül, s azután hadd menjen ennek híre szívünk énekében!” – szólt az ige.

A templomi alkalom lezárása után a gyülekezeti teremben szeretetvendégség és a kötetlen beszélgetés lehetősége várta az egybegyűlteket.

– gygd –