Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 24 - Nagy álmok álmodói

Egyházunk egy-két hete

Nagy álmok álmodói

Alapkőletétel Ferencvárosban

A reménytelenül szakadó esőben a reménységről szólt igehirdetésében Gáncs Péter püspök június 2-án Budapest-Ferencvárosban. A helyi evangélikusok egy lépéssel közelebb kerültek egy régi reményük valóra válásához: többéves várakozás után elhelyezték az egyházközség templomának, gyülekezeti központjának és egy idősek számára készülő, majdan Borostyán nevet viselő garzonháznak az alapkövét.

A ferencvárosi gyülekezet több mint hatvanesztendős múltra tekint vissza. 1945. június 25-től önálló anyakönyvvezetéssel rendelkező filiaként működött, a Pesti Evangélikus Egyházból 1952-ben vált ki. A közösség még a II. világháború előtt kapott egy telket a IX. kerülettől templomépítés céljára, de a tervek – a világégés miatt – nem válhattak valóra. A gyülekezeti alkalmakat egy ajándékba kapott lakóingatlanban tartották, ezt alakították át lelkészlakássá, lelkészi hivatallá, valamint templommá.

Az egyházközség élére 2000-ben Szabó Julianna személyében új lelkész került, akinek az új évszázad elején új kihívásokkal kellett szembenéznie. Az akkorra már düledező hajlékban 2001. december 21-én volt az utolsó istentisztelet, az épületet a kerületben folyó tömbrehabilitáció miatt lebontották. Az evangélikus istentiszteleteket ettől kezdve a Gát utcai római katolikus templomban tartják.

A kicsiny evangélikus közösség vezetősége templom híján sem csüggedt, hanem „nagyra törő” terveket kezdett szövögetni: elhatározták, hogy a Thaly Kálmán utcában, közösen egy befektető vállalkozóval, egy időseknek készülő garzonházban a kor elvárásainak megfelelő új gyülekezeti központot – százhatvan főt befogadó templomot, gyülekezeti termet, lelkészlakást és hittantermeket – építtetnek föl.

Az országos egyház évekkel ezelőtt a szomszéd telek megvásárlásával járult hozzá a projekthez. Az elképzelés így megvalósulni látszik: a lelkésznő június első péntekén abban a reményben helyezhette el az alapkövet, hogy 2007 második félévében már az átadás és használatbavétel is megtörténik.

Gazdag Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Budapest–Ferencvárosi Evangélikus Egyházközség