Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 24 - Virágzik a lengyel papexport

Keresztutak

Virágzik a lengyel papexport

Lengyelország Európa első számú papexportőrévé vált az utóbbi években: az egyre több külföldön dolgozó lengyel vendégmunkás ugyanis igényli a lelkigondozást.

Lengyelország 2004-ben történt európai uniós csatlakozását követően több ezren mentek nyugati országokba munkát keresni (a legtöbben Spanyolországba és Írországba), nekik pedig nagy szükségük van az anyanyelvükön prédikáló papokra. Lengyelországban jelenleg 27 ezer pap, 31 ezer szerzetes és apáca tevékenykedik, de az utánpótlásban sincs hiány: a kilencven százalékban katolikus lakosságú országban az idén hétezer szeminaristát avatnak pappá – ez a szám több mint a negyede az összes európai kispapénak.

„A papi hivatás népszerűsége Karol Wojtyla 1978-ban történt pápává választásával nőtt meg ugrásszerűen, mi pedig semmilyen akadályt nem gördítünk a külföldön – Európában, Afrikában vagy máshol – küldetést vállalók elé. Jelenleg ezerötszáz lengyel pap teljesít szolgálatot külföldön; csak a bécsi egyházmegyében száztizenöten gyakorolják hivatásukat. A mostanában lelkes nyelvtanuló papok sokszor a saját érsekük tudta nélkül utazgatnak – akár csak egy-egy hétvégére – Európa különböző pontjaira, hogy némi kiegészítő jövedelemhez jussanak” – jelentette egy önmagát megnevezni nem kívánó egyházi forrás.

MTI-Panoráma