Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 24 - Irány a Ráday utca!

Kultúrkörök

Irány a Ráday utca!

III. református zenei fesztivál

„Hol dal zeng, telepedj meg! Rossz emberek nem énekelnek…” – mondja Goethe. Június 23. és 25. között érdemes lesz megfontolni és megfogadni a tanácsát, és – ha csak képletesen is – letáborozni a Ráday utcában és környékén. Ugyanis nehéz választani a III. református zenei fesztivál tervezett programjai közül, legjobb tehát mindet végighallgatni.

De még mielőtt a koncertekből szemezgetnénk, pár mondat erejéig idézzük fel, mit is kell tudnunk a fesztiválról. Az előzmények egészen 2002 januárjáig nyúlnak vissza az időben. Az ország legjobb református kórusainak kétszázhúsz énekese a Zeneakadémián megrendezett hangversenyen akkor énekelte fel a Református énekek CD-sorozat első részének anyagát. Egy évvel később – természetesen új „repertoárral” – megismételték a koncertet, 2004-ben, illetve tavaly pedig már többnapos fesztivált szerveztek a hangfelvételek köré.

Nem lesz ez másképp az idén sem. A Ráday utcában mindennap tizenegy órától kézműves- és könyvvásár, valamint borkóstoló várja majd az érdeklődőket, hogy aztán délutánonként már valóban a zenéé legyen a főszerep.

Lássuk a kínálatot!

Június 23-án, pénteken délután többek között az evangélikus Völgyessy Szomor Fanni előadóművész, illetve a világzenét játszó Makám együttes lép színpadra. Este zsoltárénekléssel kísért mécseses-fáklyás menet vonul majd a Kálvin téri református templomba. A késő esti zenés áhítaton dr. Szabó István püspök igehirdetését hallgathatják meg az érdeklődők.

Szombat délután a Zurgó együttes moldvai csángó, valamint a Fugato Orchestra progresszív szimfonikus dzsessz-rock zenéjével ismerkedhetnek meg a fesztiválra kilátogatók. Este az idén huszadik éve fennálló After Crying nevű zenekar ad koncertet.

Mindeközben természetesen a szervezők eredeti szándéka – nevezetesen hogy lehetőséget adjanak a református kórusoknak a bemutatkozásra, illetve hogy szélesebb körben megismertessék a református énekeket – sem szorul háttérbe. Kórus- és karnagytalálkozó, illetve kántortalálkozó is szerepel a programban, a fesztivál csúcspontja pedig minden bizonnyal a vasárnap esti koncert lesz, ahol a fentebb említett CD-sorozat ötödik részét veszik fel.

V. J.