Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 24 - Töltött méteres kalács

Kultúrkörök

Töltött méteres kalács

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 37 dkg kristálycukor, 1,5 dl olaj, 1,5 dl forró víz, 37 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor. Hozzávalók a krémhez: 25 dkg Rama margarin, 20 dkg porcukor, 1 tasak puncsízű, „főzős” pudingpor, 3 evőkanál kristálycukor, 3 dl tej.

Elkészítés: a tésztához a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a többi hozzávalót, legvégén a habbá vert tojásfehérjével. A tésztát megfelezzük; az egyik felébe két kanál kakaóport keverünk. A kikent őzgerincformába háromkanalanként felváltva beletesszük a kétféle tésztát – ezáltal lesz majd csíkos az elkészült sütemény. Előmelegített sütőbe tesszük, majd ha megsült, kihűtjük. A krém elkészítéséhez a pudingporból, a cukorból és a tejből sűrű masszát főzünk. Ha kihűlt, hozzáadjuk az összekevert margarint és porcukrot. A süteményt háromfelé vágjuk és megtöltjük a krémmel.