Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 25 - Festett hitvallás

Egyházunk egy-két hete

Festett hitvallás

„Egyszerre két oltárképet kapott a békéscsabai gyülekezet” – ezeket a meghökkentő szavakat mondta igehirdetésében Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke az újonnan elkészült oltárfestmény szentelésének nagy érdeklődéssel várt ünnepén június 11-én.

A püspök arra utalt, hogy a közel hat évvel ezelőtt ellopott nagytemplombeli oltárkép ablak volt a múltra, a haldokló Megváltóra. Az új elkészítője, Szeverényi Mihály békéscsabai festőművész ezzel szemben „arra a bravúrra volt képes, hogy a pályázaton megjelölt mindkét téma, a megfeszítés és a feltámadás eseményét egyszerre jelenítse meg Elvégeztetett című alkotásán”. Gáncs Péter szerint „színeivel, melegségével átforrósítja a hívek szívét, és arra emlékeztet, hogy Isten mindig többet ad, mint amennyit kérünk”.

A festmény művészeti értékéről Harmati Béla László művészettörténész beszélt, míg a festő az elkészítésének egy-másfél éve alatt átéltekről vallott. Az elmúlt évek „oltárképtelenségének” kronológiáját Németh Mihály, a gyülekezet igazgató lelkésze elevenítette fel.

Sz. K.

Regionális hozzárendelés: Békéscsabai Evangélikus Egyházközség