Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 25 - Borünnep és -verseny

Keresztutak

Borünnep és -verseny

„Az olyan ital, amelyik nem átlátszó, eleve gyanús.” Akár a mottója is lehetett volna ez – a versenyt levezető borásztól származó és a humort sem nélkülöző – mondat a június 9–10-én Gödöllőn tizedik alkalommal megtartott „Grassalkovich kultúra és bor ünnepe” elnevezésű rendezvényhez kapcsolódó borversenynek.

A nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal első ízben megrendezett versengésre, az egyházi és világi borok versenyére mintegy hatvan bort neveztek, köztük olyan jó nevű borászatokból is, mint a Pécsi Püspöki Pincészet. A közeli Máriabesnyőn, a kegytemplom kétszázötven éves, boltíves pincéjében – melyet egykor kapucinus szerzetesek építettek – zajló bormustrán nem volt könnyű dolga a neves borászokból és a plébánia képviselőiből álló zsűrinek, hiszen jobbnál jobb fehér-, rozé és vörösborok közül kellett kiválasztania a legkiválóbbat mind a világi, mind pedig az egyházi szőlőnedűk közül.

A versenyt másnap látványos rendezvények, bemutatók, kóstolóval egybekötött szabadtéri programok – köztük a borlovagok felvonulása – követték, birtokba véve az egyre nagyobb részén megújuló gödöllői Grassalkovich-kastély kertjét. A kétnapos ünnep jó példát mutatott arra, hogy miként egészítheti ki egymást, illetve miként kapcsolódhat egymáshoz egyházi és világi rendezvény.

– gy –