Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 25 - Lomtalanítás

Keresztény szemmel

Lomtalanítás

Megrepedt gyermekkád, régi könyvek, korhadt, kopott bútorok… Lomtalanítás. Megszokott útvonalamon haladok el a feleslegessé vált kacatok előtt. Az egy-egy kerületre kiterjedő selejtezés rövid ideig tart, a kitűzött időpont előtt egy nappal kezdenek emelkedni a kupacok, egy nappal később pedig már nyoma sincs a sok hasznavehetetlen holminak. Kidobni mindent, ami értéktelenné vált. Rendet teremteni a környezetünkben. Megtisztítani házunkat, lakásunkat mindattól, amire már nincs szükségünk.

Bárcsak szívünket, lelkünket is megtisztítanánk legalább néha-néha mindattól, ami felesleges teherként nehezedik rá! Megszokásoktól, vélt igazságoktól, meg nem bocsátott szavaktól és tettektől, haragtól. Próbáltuk már? Egyedül nem megy? Nem baj, hiszen ebben a nehéz küzdelemben nem vagyunk magunkra hagyva, bármikor kérhetünk „felső segítséget”, hiszen „közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti” (Zsolt 34,19).

A fővárosban tavasszal, nyár elején rendeznek lomtalanítási akciókat. A lélek és az élet megtisztítására való törekvés szerencsére nincs időhöz kötve, bármikor elvégezhető. E cselekedet egyrészt emberi erőfeszítés, hiszen a mi akarásunk is szükséges hozzá. Másrészt azonban hatalmas isteni tett. Az Úr az, aki valóban át tudja formálni engedelmes gyermekeit. Nekünk „csupán” hagynunk kell, hogy az ő akarata legyen meg, és ne a miénk. Mert ő jobban ismeri szívünket, kérdéseinket, kétségeinket és képességeinket, mint mi magunk. Ezekre való tekintettel akarja kinek-kinek a legjobbat adni, és segíteni abban, hogy mindenki hasznos, élettel teli életet élhessen.

Ám ez csak úgy lehetséges, ha megengedjük, hogy Isten legyen életünk Ura. Ha nem mi akarunk kiteljesedni, hanem engedjük, hogy ő teljesítse ki magát bennünk. Krisztus szavai is világossá teszik, hogy Isten nem azt várja, hogy a világhoz igazodjunk, hanem azt szeretné, ha teljesen és egészen rá mernénk bízni magunkat: „Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja.” (Mt 16,25)

Gazdag Zsuzsanna