Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 25 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Mostani sorozatunkban József történetével ismerkedhettek meg. Minden rész után – ahogyan eddig is – egy-egy rejtvényt oldhattok meg. Küldjétek be a helyes megfejtéseket (akár utólag is), és jutalmul összegyűjthetitek a szereplők papírfiguráit, melyekhez egy-egy ráadás ruha is jár. Postacímünk: Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24. Aborítékra írjátok rá: Gyermekvár.

4.

Az Úr a börtönben sem hagyta magára Józsefet. A börtönparancsnok hamar megkedvelte őt. Látta rajta, hogy megbízható, ezért rábízta a foglyokat, József pedig felügyelte őket és a munkájukat.

Történt egy nap, hogy a fáraó főpohárnoka és a fősütőmestere vétkezett az uralkodó ellen. Ezért mindkettőjüket abba a börtönbe vetették, ahol József is volt. Ráadásul a börtönparancsnok őt rendelte melléjük, hogy szolgálja ki őket.

Az egyik éjszaka mindketten álmot láttak, és ezeknek volt jelentésük is. Ám a két rab nem tudta, hogy mi az. Amikor reggel József látta rajtuk, hogy szomorúak, megkérdezte tőlük az okát.

–Álmot láttunk, és nincs, aki megfejtse.

–Istennél van a megfejtés. Meséljétek csak el nekem! Én pedig elmondom nektek, mit akar velük üzenni az Úr.

A főpohárnok kezdte:

– Álmomban egy szőlőtő volt előttem. A szőlőtőn három vessző volt. Alighogy kihajtott, már ki is virágzott, és fürtjein nyomban megértek a szemek. Kezemben volt a fáraó pohara. Fogtam a szőlőszemeket, belefacsartam a fáraó poharába, és a poharat a kezébe adtam.

József Isten segítségével már mondta is a megfejtést. Csak azt kérte cserébe, hogy említse meg őt a fáraónak, és vitesse majd ki a börtönből.