Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - Éneklő elnökség

Egyházunk egy-két hete

Éneklő elnökség

„Talán jó lesz statikusokkal megnézetni az acsai templom falait” – hangzott dr. Fabiny Tamásnak, az Északi Egyházkerület püspökének aggódó szava az Észak-Pest Megyei Egyházmegye elnökségének iktatásán, miután hallotta az éneklő gyülekezet messze szálló, lelkes hangját. Az egyházmegye tizennégy gyülekezetből álló közössége ezzel is bizonyította: tetszik nekik, hogy esperesük, Mekis Ádám és egyházmegyei felügyelőjük, Bálint József a zenében és zenének élő ember. Az „énekes” ünnepre június 18-án került sor istentisztelet keretében az új esperesi székhelyen.

Mekis Ádám Békéscsabáról származik. Édesapja harminc éven át volt esperes; ennél jobb iskolája aligha lehetett volna. Teológiai tanulmányai alatt Prőhle Károly személye formálta hitét, tudását. A fóti kántorképzőn harminc éven át oktatóként működött. Huszonhárom éve az acsai, Tranoscius-hátterű liturgikus formában éneklő gyülekezet lelkésze. Felesége angoltanár, két fiúgyermekük van. Székfoglaló beszédében – amely olvasható a http://eszak.lutheran.hu címen – hallhattuk, hogy első feladatának tekinti az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma és Kollégiuma tanári karának evangélikus teológiai képzését, egyházismeretének bővítését, hogy az ott nevelkedő diákok oktatásában jelen lehessen és erősödhessen az egyháziasság, a keresztény gondolkodás. Ehhez iskolának és gyülekezetnek – elsősorban az aszódi közösségnek – az összefogására van szükség.

Bálint József ének-zene tanár–karvezető szakon végzett. Családjának, illetve a nyíregyházi gyülekezetnek a lelki közösségében, valamint a Trausch Liza által vezetett biatorbágyi csendesheteken növekedett a keresztény hitben. „Akkor is közelében voltam az igének, amikor lázadtam” – fogalmazott a felügyelő. Mekis Ádámmal évről évre közösen szervezik az egyházmegyei kórusok találkozóját. Húsz éven át a fóti kántorképzőben éneket és karvezetést tanított. 1990-ben lett a péceli zeneiskola alapító igazgatója, ahol jelenleg is tanít. Felesége 1984 óta félállásban gyülekezeti munkatársként a péceli gyülekezet lelki életét gondozza, illetve az Evangélikus Rádiómisszió – Evangélikus Missziói Központ irodavezetője. Két lány- és egy fiúgyermekük van.

Az ünnepi istentiszteleten a liturgia egyes részei között a nagytarcsa–pécel–acsa–erdőkürti összevont kórus énekelt Bálint Ágnes vezényletével. Az istentiszteleten jelen volt Benczúr László, az Északi Egyházkerület felügyelője, valamint megtisztelte jelenlétével az eseményt dr. Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke és felesége is.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Észak–Pest Megyei Egyházmegye