Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - Nem vettek zsákbamacskát Apácán

Egyházunk egy-két hete

Nem vettek zsákbamacskát Apácán

Apácára utazni mindig jó, mert meghitt vendégszeretet s valami felemelően meggazdagító hangulat fogadja a látogatót. Ezúttal különleges alkalomra invitált a meghívó: „Örömmel tudatjuk, hogy 2006. június 11-én 15 órakor az Apácai Evangélikus-Lutheránus Egyházközségben Simon László lelkész beiktatására kerül sor.” Az iktatás szolgálatát Zelenák József esperes végezte.

A Barcaság északnyugati sarkában, az Olt bal partján, Brassótól harminchét kilométerre fekszik Apáca község. Vannak, akik a néprajzi ínyencségnek számító „kakaslövést” kötik e településhez, mások mint Apáczai Csere János szülőfaluját tartják számon. A Budapest-Deák téri gyülekezet másfél évtizede testvérkapcsolatot ápol az apácai evangélikusok közösségével. Számos barátság szövődhetett már a két egyházközség fiataljainak közös táborozásain vagy a Deák téri Mikulásnak és kíséretének az Apácán tett látogatásai alkalmával.

Az apácaiak „nem vettek zsákbamacskát”, amikor Simon Lászlót megválasztották parókus lelkészüknek, hiszen már kilenc éve szolgált feleségével, Simon (Nagy) Ilonával együtt segédlelkészként a gyülekezetben. A lelkész házaspár a hívek hitéleti gondozásán kívül – a falu vezetésével karöltve – kulturális és szociális téren is számos értéket hozott létre. Részben nekik köszönhető, hogy 1998 óta évenként megrendezik az Apácai napok nevet viselő fesztivált, amely túlzás nélkül nevezhető a közösség- és kultúramegőrzés kiemelkedő alkalmának. Tavaly felavatták az Apáczai Közalapítvány támogatásával létrehozott oktatási központot, amely mint felnőttképzést végző intézmény a jövőben sokaknak új esélyt jelenthet a munkanélküliségből való kikerülésre. A központban helyet kapó teleház, könyvtár és az Apáczai Csere János-emlékszoba szintén a régi-új lelkész, Simon László fáradhatatlan munkáját dicséri.

Ezúton is hadd kívánjunk áldást a lelkészcsalád és az apácai gyülekezet életére és testvéri összetartozásukra!

Ifj. Cselovszky Ferenc