Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - PRÚSZ-közgyűlés igeközelben

Keresztutak

PRÚSZ-közgyűlés igeközelben

Székhelyén, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának épületében tartotta rendes évi közgyűlését június 15-én a Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ). A médiamunkásokat tömörítő szervezet áhítattal kezdődött összejövetelén az alapszabály módosításainak elfogadása, valamint a tisztségviselők jelölése, illetőleg megválasztása volt a „törvényben előírt napirend”. Ennek eredményeként (a tavasszal evangélikus püspöknek beiktatott Fabiny Tamás helyett) mostantól Csoma Áron református zsinati szóvivő tölti be a szövetség alelnöki tisztét, míg a titkári feladatokat Szentesi Zöldi László újságíró látja el. A PRÚSZ elnökévé ismét Novotny Zoltánt, a Magyar Rádió köztiszteletben álló főmunkatársát választották meg.

Egy keresztény tollforgatókat tömörítő szövetség közgyűlésén természetes, hogy a jelenlévők a tanácskozás kezdetén Isten igéjére figyelnek. Az együttlét „igei alaphangját” Barthel-Rúzsa Zsolt evangélikus lelkész adta meg. Rövid, a szeretet fontosságát és gyakorlati megélését hangsúlyozó elmélkedése után a levezető elnök, Novotny Zoltán vette át a szót, elsőként az alapszabályban tervezett módosításokat ismertetve.

A javaslatokat a közgyűlés elfogadta, így a jövőben a szövetség elnökségének a tagjait a korábbi kettő helyett négy évre választják.

Jóllehet a PRÚSZ még csak második születésnapját ünnepelhette idén tavasszal, a jelenleg mintegy százfős tagság további gyarapodásának is záloga lehet a most megalakított ifjúsági bizottság. Ezzel kapcsolatban a következő bejegyzés került az alapszabályba: „Az ifjúsági bizottság elősegíti, hogy az egyetemista, főiskolás hallgatók bekapcsolódjanak a PRÚSZ tevékenységébe. Ennek érdekében kapcsolatot teremt az egyetemek, főiskolák kommunikációs tanszékeivel és a hallgatói önkormányzatokkal, szakmai versenyeket, konferenciákat, tréningeket szervez. Az ifjúsági bizottság elnökét és négy – minden protestáns egyházból legalább egy – tagját a közgyűlés választja meg.”

A grémium a délután folyamán meghallgatta és elfogadta az elnöknek a szövetség tevékenységéről szóló beszámolóját, és ugyancsak jóváhagyta az ellenőrző, valamint az etikai bizottság jelentését.

A tisztségviselő-választást megelőzően a baptista egyházelnök gondolatai oldották a közgyűlési kötelezettségek végrehajtásának meglehetősen „újságíró-idegen” procedúráját. A Keresztény értékrend közvetítése a médiában címmel dr. Mészáros Kálmán történetesen éppen arról a szolgálatról beszélt, amelyre alapvetően – létrehozóinak szándéka szerint – a két évvel ezelőtt megálmodott PRÚSZ is hivatott.

G. Zs.