Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - Dr. Eördögh Endre

A hét témája

Dr. Eördögh Endre

Kántortanító édesapja mellett gyermekkorában, az evangélikus egyházi szolgálaton keresztül találkozott a gyakorlati kereszténységgel Tolnanémediben. A gyülekezet lelkipásztora – Sass Endre – lelkészt szeretett volna nevelni kántora fiából. Az ötvenes évek azonban nem bátorították a családot arra, hogy tehetséges fiuk ezt a pályát válassza.

A gimnáziumi érettségi után magyar szakon szerzett diplomát; a Bajai Tanítóképző Főiskolán tanszékvezetőként vonult nyugdíjba.

A Bács-Kiskun Evangélikus Egyházmegye egyik kis gyülekezetében, Baján gyülekezeti felügyelő lett; hat évvel ezelőtt pedig egyházmegyei felügyelővé választották. Örömmel vett részt kilenc éven át az egyetemes zsinat munkájában.

Evangélikus légkörben nevelkedtem. A hit nemzedékről nemzedékre öröklődött Partiumból származó családunkban. Édesapám kántortanító volt. Édesanyám – bár csak a házasságkötésekor került kapcsolatba az evangélikus egyházzal – evangélikusként élt élete végéig. Nyelvtörténészként a tudományos munkásságom is szorosan kötődik a hithez; disszertációmat a protestáns erdélyi szótárírókról írtam.