Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - Dr. Németh Pál

A hét témája

Dr. Németh Pál

1923-ban született Szekszárdon, Németh Gyula gyülekezetszervező és templomépítő evangélikus lelkész fiaként. A Garay János Gimnáziumban érettségizett, majd a pécsi Erzsébet Tudományegyetem Jogi Karán szerzett diplomát 1947-ben.

1939-ben, tizenhat évesen állt be a szekszárdi evangélikus gyülekezet orgonista-kántori szolgálatába. Később szerepet vállalt a háborút követő időszakban a helyi hangversenyélet megindításában. Egyházzenei áhítatokat, a város közönségét is vonzó énekkari, kamara-zenekari, szólóhangszeres hangversenyeket szervezett, amelyeken orgonajátékkal működött közre, és vezényelt is. A zenebarátok számon tartották és kedvelték nevezetes orgonafélóráit. 1976-tól a Liszt Ferenc Társaság tagja.

Az eltelt hatvanhét egyházi esztendőben a liturgikus rendhez illő zenedarabok előadásával kísérte Isten igéjének szolgálatát, gazdagította és gazdagítja a gyülekezet ünnepeit. Temetéseken énekkel, esküvőkön orgonakísérettel szolgál. Korábban rendszeresen tartott gyermek-bibliaórákat, segítője volt a felnőtt-bibliaköri és a kórházi istentiszteleti szolgálatoknak. Dr. Németh Pál – korát cáfoló frissességgel – ma is gyülekezetének hűséges, igényes zenei tudású orgonista-kántora.

Papi családban nőttem fel, édesapám Szekszárd templomépítő lelkipásztora volt. Természetes volt számomra, hogy belenőjek az evangélikus közösségbe. Öten voltunk fiútestvérek, édesapám igyekezett bevonni minket – és általában a fiatalokat – a munkába. Sokat hallottunk Lutherről, egyre sűrűbben forgattuk a Bibliát. Az ébredés idején jutottam hitre; ez meghatározó élmény maradt a számomra. Szolgálatnak tekintettem a munkámat – jogtanácsosként mentem nyugdíjba –, és a gyülekezetben is örömmel láttam el évtizedeken keresztül a kántori teendőket.