Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - Oravecz Mátyás

A hét témája

Oravecz Mátyás

  1. július 7-én született egy medgyesegyházai tanyán Oravecz Mátyás és Bagyinka Zsófia első fiúgyermekeként. Ifjúkorától aktív tagja és szervezője a helyi KIE-nek, több ifjúsági órán hallgathatták igemagyarázatait Medgyesegyházán, Csorváson, Békéscsabán vagy Mezőmegyeren.
  2. óta aktív presbitere a gyülekezetnek; kezdetben jegyzőként, majd dr. Gubcsó András lelkész szolgálati idejének a kezdetétől hosszú éveken keresztül (2000-ig) – pár év kihagyással – felügyelőként szolgálta szeretett gyülekezetét, és munkálkodott előmenetelén. Lelkészválság idején (mely sajnos sokszor előfordult a gyülekezet történetében) rendszeresen végzett igei és bibliaórai szolgálatokat a hívek körében. Mindvégig méltó – és ha kellett – kritikus elnöktársa volt és maradt a mindenkori lelkésznek.

1965-ben készítette el a 2004-ben megjelent Másvilág című könyvének a kéziratát, amely az evangélikus egyház berkein belül kisarjadt „ágostonosok” életét mutatja be.

Oravecz Mátyás ma a Medgyesegyházai Evangélikus Egyházközség tiszteletbeli felügyelője, fiai közül ketten tagjai a gyulai, illetve a medgyesegyházai presbitériumnak.

Evangélikus családban születtem és nevelkedtem, de ha nem így lett volna, akkor is ehhez a felekezethez szerettem volna tartozni, annyira megragadott a tanítás tisztasága, egyszerűsége. Szeretek evangélikus lenni. Nagyra becsülöm Luther munkásságát. Hitem velejárója, hogy naponta olvasom a Bibliát, és rendszeresen imádkozom, mert Istennek tetsző életet akarok élni.