Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - Lelkigondozás – csendsátor

Szószóró

Lelkigondozás – csendsátor

„Az egység eszköze a csönd – hallgatni lehet együtt, beszélni nem.” (Tornay András) Ez a mondat az idei Szélrózsa-találkozó programforgatagában és hangkavalkádja közepette is arra int bennünket, hogy jó megállni néhány percre, figyelni a belső történésekre, a csöndben születő gondolatokra, szívünk rezdüléseire. Jó néha lekuporodni egy sátorba, kicsit távolabb a fesztivál forgatagától; vagy csak leülni a szabad ég alatt, hogy megköszönjem a csodákat, amelyek a négy nap alatt történnek velem. Jó pár pillanatra „Lélek-zetet” vennem, hogy békére találjak Istennel, embertárssal, önmagammal…

A korábbi Szélrózsákhoz hasonlóan most is tervezünk a csendsátorhoz kapcsolódó programokat: lesz imafal, ahová felírhatod a személyes imáidat, és amelyről talán mások imádságai is megszólíthatnak. Az áldássátorban Isten jelenlétének erejét kérheted életedre. Az áldás azt jelenti: Isten kezében ott van a te életed is. Az ígéret neked is szól: tenyerembe véstelek!

A teremtésliturgiák alkalmával a Tisza töltésén földünkért könyörgünk majd – és magunkért is, hogy felelősséggel éljünk. Több szabadtéri helyszínen kép- és tárgymeditációk is segítik majd a lelki elmélyedést, Istenre figyelést.

Az „erdő csendje” elnevezésű éjszakai sétán egy-egy igevers, költemény kísér majd az úton, és közben átélheted: soha nem vagy egyedül. Napközben a „gondolatok ösvényén” bandukolva pedig elgondolkoztató idézeteket olvashatsz a fák törzséről. Éjszakánként gyertyák fényében virrasztunk taizéi énekekkel, imádságokkal. Készül egy „csendfüzet” is, amelyet ajándékba adunk a hozzánk betérőknek.

És ne feledd: lesz egy sátor („meghallgat-lak”), ahová nagy szeretettel várunk mindenkit, aki testvérre, társra vágyik, mert beszélgetni szeretne egy jót, vagy éppen együtt szeretne hallgatni valakivel – hallgatni a szavakon túl a Jelenlévő hangját. Az idén is lesz lehetőség személyes lelkigondozás igénybevételére, életgyónásra.

Mi, akik a szélrózsa minden irányából érkezünk, találkozunk a középpontban: Isten tenyerén!

Varga Gyöngyi