Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - Örömhírek a Gyurátz-alapítványról

A közelmúlt krónikája

Örömhírek a Gyurátz-alapítványról

A Gyurátz Ferenc Alapítvány a Fiatalok Támogatásáért az idén többszörös örömhírrel is tud szolgálni mindazoknak, akik ismerik, szeretik és bizonyára támogatják is. Arról már hírt adtunk, hogy az alapítvány létrehozását a régi „Gyurátz-lányok”, az egykori Gyurátz Ferenc Evangélikus Leánygimnázium diákjai határozták el. Tovább szerették volna adni a „Gyurátz-szellemet” a régi iskola jogutódjában, a kőszegi Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskolában tanulóknak. Az alapítvány ennek érdekében már több alkalommal is jutalmazta az arra érdemes diákokat.

Az idén az alapítvány – mivel az elmúlt évben az adományok révén megerősödött anyagilag – többeket is meg tud jutalmazni. Nem biztos, hogy ez mindig így lesz, de az alapítvány az idén – hála Istennek és köszönet az adakozóknak – kivételesen egyszerre négy tanulót jutalmazhat személyenként huszonötezer forintos ösztöndíjjal. A másik nagy örömhír pedig az volt, hogy az osztályfőnökök és hitoktatók ajánlásaiból kitűnt: többen is vannak olyanok, akik rászolgálnak erre a jutalomra.

Kutschi Péter 10/a osztályos tanuló nem először részesül az ösztöndíjban. „Egész évben szorgalmasan készült a Kitaibel Pál országos biológiai versenyre, ahol negyedik helyezést ért el. Iskolánk történetében először fordul elő ilyen megmérettetésben ennyire kimagasló eredmény” – olvassuk az ajánlásban. Továbbá: „…hitéleti szempontból is példa lehetne diákjaink számára.” Aktív ifjúsági tag a nemescsói evangélikus gyülekezetben.

Gecse Adrienn 11/a osztályos diák példás tanulmányi eredményével az osztály legjobb átlagú tanulója – mondta el osztályfőnöke. Az Európai Levelező Oktatás keretében japánul kezdett el tanulni, emellett aktív sportoló is. Az iskolalelkész hozzátette: Adrienn kollégistaként is tevékenyen részt vesz a sárvári evangélikus gyülekezet életében, az iskolában pedig nagyon komolyan veszi a hittant.

Kovács Péter 9/b osztályos növendék különösen a matematika terén ért el kiváló eredményt; rendszeresen részt vesz országos versenyeken is. Ezenkívül többször is indult angol nyelvi vetélkedőkön. Az egyházi eseményeken, a katolikus hittanórákon is mindig példamutató szorgalommal van jelen. „Társai bármikor fordulhatnak hozzá problémáikkal” – olvassuk az ajánlásban.

Szabó Adrián 11/d osztályos tanulónk „példamutató magatartást tanúsít, jeles tanulmányi eredményével kiemelkedik osztálytársai közül” – írja róla osztályfőnöke. Adrián egyébként a szombathelyi katolikus ifjúsági közösség tagja; heti rendszerességgel ministrál.

Mind a négy diák szorgalmas tanuló, illetve sportol is, ezenfelül hitéletük is tartalmas és komoly, továbbá építő tagjai a közösségnek. S külön jó hír: közülük ketten evangélikusok, ketten római katolikusok. Ezzel a Gyurátz-alapítvány tanúságot tett ökumenikus gondolkodásáról is.

Isten áldja meg az alapítványt, adjon egyre több ilyen fiatalt és jókedvű adakozó szívet – mindnyájunknak.

Keveházi László