Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 27 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Mostani sorozatunkban József történetével ismerkedhettek meg. Minden rész után egy-egy rejtvényt oldhattok meg. Küldjétek be a helyes megfejtéseket (akár utólag is), és jutalmul összegyűjthetitek a szereplők papírfiguráit, melyekhez egy-egy ráadás ruha is jár. Postacímünk: Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24. Aborítékra írjátok rá: Gyermekvár.

5.

Miután József megfejtette a börtönben a felügyeletére bízott főpohárnok álmát, a sütőmesterén volt a sor. Ő pedig örült, hogy társának ilyen jó megfejtést adott József.

– Az én álmomban – kezdte felidézni – három kosárnyi kalács volt a fejemen. A felsőben mindenféle sütemény volt, amely a fáraónak készült, és a madarak ettek belőle.

József azonnal mondta is a megfejtést.

– A három kosár három nap. Három nap múlva kikerülsz ugyan a börtönből, de a fáraó fára akasztat, és madarak eszik majd le a húsodat.

Harmadnap születésnapja volt a fáraónak, aki ennek örömére lakomát rendezett minden szolgájának. Előhívatta a főpohárnokot és a fősütőmestert is a börtönből. Úgy rendelkezett, ahogyan azt néhány nappal korábban József megmondta: a főpohárnokot visszahelyezte tisztségébe, ismét ő adhatta a poharat a fáraó kezébe. De a fősütőmestert felakasztatta.

Ám a börtönben hiába ígérte meg a főpohárnok Józsefnek, hogy közbenjár az érdekében, amikor szabad lett, elfeledkezett róla. József így továbbra is a börtönben maradt.