Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 30 - Szélrózsa-infók

Egyházunk egy-két hete

Szélrózsa-infók

Mire olvasóink e lapszámot a kezükbe veszik, már javában zajlik – sőt mi több, akár már be is fejeződik – a VI. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó. A július 19. és 23. között Szolnokon megrendezett összejövetel szervezéséről szóló beszámolónknak azonban talán még így is sokan hasznát veszik.

Az ötnapos rendezvény szervezését tavaly májusban kezdte meg a Szélrózsa legfőbb szervező csapata. Az ifj. Cserháti Sándor vezette Tízek munkáját harmincöt munkaági felelős és mintegy százötven önkéntes segíti, március óta pedig a Magyarországi Evangélikus Egyház Ifjúsági Osztályának munkatársaként Csoszánszky Márta kizárólag a Szélrózsával kapcsolatos teendőkkel foglalkozik.

Az alábbiakban azokat a legfontosabb információkat olvashatják, amelyeket tőle, valamint a szállásért felelős Dobos Rékától, illetve a nyolcvanezres lélekszámú Szolnok maroknyi evangélikus közösségének vezetőjétől, Győri Péter Benjámin lelkésztől tudtunk meg.

*Regisztráció, szállás, étkezés, gyermekmegőrzés*

Idén először volt módjuk az érdeklődőknek előzetesen is jelezni részvételi szándékukat. A július 10-én lezárult internetes előregisztráció lehetőségével közel ezren éltek. A szervezők egyébként összesen kétezer-ötszáz résztvevőre – köztük körülbelül százötven erdélyi magyarra, egy-egy szlovákiai és vajdasági csoportra, valamint bajor és finn vendégekre – számítanak. (A korábbi gyakorlattal ellentétben idén nem lesz éjszakai regisztráció. Ha valaki mégis este tíz után érkezik, akkor a biztonsági őrök szólnak az ügyeletesnek, és, természetesen, még az éjjel bemehetnek a területre.)

A Szolnoki Turisztikai és Szabadidőközpont (Szolnok-Tiszaliget) területe a találkozó lebonyolításához elég nagy, a szálláselosztást azonban megnehezítette az a tény, hogy a tábor területén csak mindössze négyszáz főt tudnak házakban elszállásolni. Ezekben elsősorban a közvetlen munkatársak, illetve a mozgásukban korlátozottak és hozzátartozóik kapnak majd helyet. A többieknek a tábor körülbelül száz-kétszáz méteres körzetében – egy MÁV-üdülőben, egy motelben és egy diákszállón – biztosítanak alvóhelyet. Azoknak, akik nem ragaszkodnak ahhoz, hogy ágyban alhassanak, saját sátorral azonban nem rendelkeznek, tíz-tizenkét fő befogadására alkalmas közös katonai sátrakat állítanak fel.

A résztvevők a központ éttermében, illetve a büfékben csillapíthatják étvágyukat. (A nagyüzemi konyhában a vegetáriánusokra is gondolnak.) Tekintettel arra, hogy sokan kisgyermekeiket is magukkal hozzák, a találkozó ideje alatt játszóház és óvoda is üzemel majd, ahol szakképzett óvó- és tanítónők vigyáznak a kicsinyekre.

*Utazás*

A találkozó helyszíne tömegközlekedési eszközökkel és személygépkocsival is jól megközelíthető. Budapestről és Debrecenből is számtalan vonat indul Szolnokra, és a más irányból jövők is viszonylag sok járat közül választhatnak. Éppen ezért a szervezők sem különjáratot, sem pótszerelvényeket nem rendeltek a MÁV-tól. A vonattal érkezőknek nincs más dolguk, mint a szolnoki vasútállomáson felszállni a 15-ös buszra – negyedórányi utazás után közvetlenül a találkozónak otthont adó turisztikai központnál kell leszállniuk.

A vasútállomáson önkéntesek segítik majd a tájékozódásban a fesztiválra érkezőket, a városban pedig plakátok és útjelző táblák mutatják az irányt az autósoknak, illetve az eltévedőknek.

Míg két éve egy csapatnyi fiatal háromnapos gyalogos zarándoklat keretében tette meg az akkori Szélrózsára vezető út utolsó kilométereit, addig idén az arra vállalkozó mintegy ötven – többek között békéscsabai, szegedi, mezőberényi és Dél-Pest megyei – fiatal kerékpárral teszi meg ugyanezt. 18-án este még Pilisen, illetve Szarvason hajtják majd álomra a fejüket, hogy azután szerdán még hozzávetőleg ötven kilométert biciklizzenek Szolnokig.

Vitális Judit

Regionális hozzárendelés: