Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 30 - Aktív pihenés Sárszentlőrincen

Keresztutak

Aktív pihenés Sárszentlőrincen

Közösen táboroztak az elmúlt héten Sárszentlőrincen a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium II. Rákóczi Ferenc Cserkészcsapatának tagjai és a leendő 10. c osztály néhány diákja. Az együttlétnek nem csupán a kikapcsolódás volt a célja: a húsz fiatal és kísérőik (Fauszt András, Nagy István, Nagy Andrea tanárok) kitisztították a régi evangélikus temetőt, és lefestették a templom kerítését.

Hogy honnan az indíttatás? Nagy István az intézmény megalakulásának kétszázadik évfordulójára összeállított egy könyvet. Kutatómunkája során felkereste az iskola múltjában szerepet játszó helyszíneket, többek között Sárszentlőrincet, ahol megalapították az intézményt. Ekkor látta, hogy milyen elhanyagolt állapotban vannak az 1800-as években felállított síremlékek és maga a temető. Ez késztette az intézmény pedagógusait és diákjait arra, hogy felajánlják a település vezetésének: segítenek a terület megtisztításában.

A táborlakók naponta három-négy órát dolgoztak. Több száz négyzetméternyi területen irtották ki a gazt és a bozótost, húsz sírt sikerült rendbe tenniük. A sárszentlőrinciek mindennap megvendégelték a segítő bonyhádiakat. Kikapcsolódásképp a gimnazisták kirándultak Györkönybe, voltak strandolni, Felsőrácegresen megkoszorúzták az Illyés Gyula szülőháza helyén állított kopjafát, és Uzdon megnézték az iskolamúzeumot.

Máté Réka