Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 30 - Való-e a világ?

Keresztutak

Való-e a világ?

A címben olvasható kérdéssel játszik idén a Continental Singers, amely ezen a nyáron három csoporttal járja az országot. Az amerikai zenére és hangulatvilágra építő missziós társulat a rendszerváltást követő években jelent meg hazánk nyári programjain. A nyolc és harmincöt év közötti tagokkal működő – éneklő, táncoló és színjátszó – csoportok július és augusztus folyamán harminchét helyen szolgálnak műsorukkal. A helyszín vagy közterület (főtér, park, szabadtéri színpad) vagy valamely világi intézmény udvara, aulája, nagyterme. Templom csak akkor, ha más megfelelő hely nem áll rendelkezésre. Mint elmondták, így akarnak minél ökumenikusabbak és mindenki által hozzáférhetők lenni.

Július közepén Soltvadkerten jártak, ahol több mint háromszázan voltak kíváncsiak kétórás műsorukra. Az énekek között még afrikai betétdal is helyet kapott. A mai kereszténység receptje szerintük a következő: szerezz egy Bibliát, olvasd rendszeresen, és keress egy közösséget, ahol beszélgethetsz róla.

Tibi, egy huszonéves fiatalember a kórus egyik vezető tagjaként tett bizonyságot életéről és megtéréséről: „Engem sokkal mélyebbre lökött a sátán, mint más tizenéveseket. (Látszat)vallásos családban nőttem fel. Azonban tizenhét évesen kirúgtak az iskolából züllött életmódom miatt. Alkohollal és gyógyszerekkel éltem, pedig éreztem, többre vagyok elhívva. Lakóhelyemtől nem messze egy keresztény ifjúsági hetet tartottak, amire vonakodva bár, de elmentem. Az evangélizációs előadáson világosodott meg előttem, hogy a hit megvallása nem jó cselekedetek sora, hanem egy döntés. Isten kegyelméből aztán újból visszataláltam az iskolapadba, és most diploma előtt állok. Gyertek ti is Istenhez!”

Az énekkar vezetője, Lukács Éva felhívta a nézőközönség figyelmét arra, hogy Istennek mindenkivel van terve. Ez a való világ, nem pedig a látszat hajhászása. Ők erre tették fel az életüket és a nyári szabadságukat.

Bővebb információ a www.continentalsingers.hu honlapon található.

Ifj. Káposzta Lajos