Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 30 - Sorsokból képek

Kultúrkörök

Sorsokból képek

Polgár Rózsa-kiállítás Badacsonyban

A textil az az anyag, amely születésünktől halálunkig körülvesz, betakar, elkísér bennünket. Növényi vagy állati eredetű, könnyű, semmi-szálakból jön létre. Létrejötte, megvalósítása – valódi teremtés.

Polgár Rózsa, aki a kortárs gobelinművészet, a mai magyar textilművészet meghatározó személyisége, mindennapjainkhoz személyesen kötődő tárgyakat jelenít meg textiljein, átemelve őket a művészet szférájába. A Mellényke, a Fontos kis zsebkendő, a Kenyér, a Vándortarisznya, az Anyaság és a Katonapokróc – mind-mind sorsokból hoz létre képpé váló emlékműveket. Méltósággal és soha nem hátráló kötelességtudással vállalja az asszonysorsot, a magyar sorsot, vállalja a kort, s azért tud belőle hihető, katartikus képi valóságot teremteni, mert alázattal viseli a mesterség órákat-napokat-éveket követelő aprómunka-óráit is.

Az árnyékával együtt kettős figurát alkotó magányos ember képe, aki eljutott a csúcsig, akit tisztelet illet meg – Egry József. A tündöklő, fénylő textil emlékmű a személyessé vált közös sors, 1956 forradalma a selyemfestés illuzionista technikájának tapasztalataival kiteljesedve – fénylő, tiszta textilszoboremléket állít a tisztán tündöklő ’56-nak.

Polgár Rózsa Munkácsy- és Kossuth-díjas kárpitművész Új művek című kiállítása megtekinthető a badacsonyi Egry József Emlékmúzeumban (Egry sétány 12.) augusztus 13-ig, hétfő kivételével 10–18 óra között.

Gopcsa Katalin művészettörténész