Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 30 - Süllyedőben a Stég - mentsük meg!

Szószóró

Süllyedőben a Stég - mentsük meg!

A Stéget a tatai Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó előtt hoztuk létre azzal a céllal, hogy a keresztény diákújságíróknak publikálási lehetőséget biztosítsunk. Kiadványunk tehát diákújság, amelyet keresztény középiskolások és fiatal egyetemisták írnak kortársaiknak. Ilyen megközelítésből nézve jelenleg egyedi a hazai egyházi sajtó piacán, hiszen a ma megjelenő ifjúsági lapokat inkább lelkészek vagy felnőtt gyülekezetbe járó emberek szerkesztik, írják.

Azonban egy lap valójában akkor „kel életre”, amikor lezárul az újságkészítés folyamata. Egy újság semmit sem ér, ha nincsen publicitása, ha nem jut el azokhoz, akiknek szánták. Úgy látom, hogy a Stég nem kelt életre. Azonban ez nem azokon a fiatalokon múlt, akik az újság megírásában segédkeztek. A huszonnégy oldalt általában tíz-tizenöt fiatal írta tele, ezért egy médiatábor, amelyben tízen vettek részt (a potenciális újságírók hatvan százaléka), számunkra sikeres volt. Kis csoportban ugyanis jobban el tudják mélyíteni a fiatalok a szakmai ismereteket. Kívülről nézve azonban ez egy alacsony létszámmal megrendezett tábor, amelyet – gazdasági okokból nézve – érdemes beleolvasztani egy másikba.

A másik nagy problémánk a terjesztéssel adódott. Úgy gondolom ma is, hogy szükségük van a fiataloknak egy olyan keresztény újságra, amelyet ők írhatnak, és amely róluk szól. Ugyanakkor nemcsak egy újságírói csapat, hanem jól működő „háttér” is szükséges ahhoz, hogy a Stég negyedévente kétezer példányban ne csak megjelenjen, hanem el is jusson az evangélikus középiskolákba.

A Stég jövőjével kapcsolatban annyi biztos, hogy a most zajló Szélrózsa zárónapján megjelentetjük különszámunkat, így e sorok olvasója egyszer még biztosan kezébe veheti az újságot. A továbbiakban is nagyon nagy szükség lenne az életben tartására. Idén két lapszám kiadására van keretünk egyházunk ifjúsági bizottságától, azonban addig, amíg a terjesztéssel kapcsolatos problémákat nem sikerül megoldanunk, nincs értelme – csupán azért, hogy teljen a raktár – kiadni a Stéget.

A letargikusra sikeredett cikk végén mégis arra szeretném biztatni a kedves fiatal vagy tapasztaltabb olvasót, hogy mentsük meg a Stéget! Biztosra veszem, hogy Önök is ismernek olyan fiatalokat, akik kedvet éreznek az újságíráshoz, és szívesen kipróbálnák, hogy milyen egy országos ifjúsági diáklapban publikálni. Ezért kérem, hívják föl a diákok figyelmét, hogy várjuk a színvonalas cikkeket; akik szeretnének a szerzőink közé tartozni, vegyék föl a kapcsolatot e sorok írójával a steg@lutheran.hu e-mail címen, vagy keressenek fel bennünket a Szélrózsán!

A szerkesztőbizottság nevében:

Györe Balázs főszerkesztő