Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 33 - „Én vagyok az út, az igazság és az élet…”

Keresztutak

„Én vagyok az út, az igazság és az élet…”

Baptista világtalálkozó Debrecenben

Jézus Krisztus „én vagyok…” kijelentései közül Jn 14,6-ot választották a magyar baptisták III. világtalálkozójának vezérgondolatául. A debreceni Főnix Csarnokban augusztus 4. és 6. között megtartott rendezvényre több mint hatezer résztvevő gyűlt össze tizenöt országból, s további nyolcszáz fiatal érkezett a találkozót megelőző ifjúsági táborba.

A találkozó pénteken délután dr. Mészáros Kálmán egyházelnöknek, a Magyar Baptisták Világszövetsége hivatalát átadó elnökének a köszöntőjével vette kezdetét a 118. zsoltárból idézett gondolattal: „Ez az a nap, amelyet az Úr rendelt, vigadozzunk és örüljünk ezen!” (24. vers) A közös éneklések, a fúvószenekar és a kórusok szolgálata mellett kiemelkedő volt a Szabó család bizonyságtétele és Füredi Kamilla misszionárius beszámolója. Este komolyzenei hangverseny zárta a programot a Kölcsey Központban; ezzel egy időben a Főnix Csarnokban a különféle missziói ágak multimédiás bemutatkozása zajlott.

Szombat délelőtt a Kovács család bizonyságtétele és Borzási István igehirdetése nyújtott maradandó élményt az egybegyűlteknek. A tiszántúli együttes, az erdélyi énekkar és a Vox Nova férfikar szolgálatának köszönhetően zeneszótól sem volt mentes a csarnok az ebédig tartó időszakban. Délután a Baptista Világszövetség, az Európai Baptista Szövetség és a Magyar Baptisták Világszövetsége tagszövetségeinek a multimédiás bemutatása következett. Az est kiemelkedően szép része volt a központi harangkórus és a Joy Gospel együttes szolgálata. Este evangélizációs istentiszteletre került sor, melyet dr. Mészáros Kálmán tartott a „Mi az igazság?” gondolatkör alapján. Az igehirdetés megható pillanata volt a döntésre hívás – Isten áldja a megtérőket! Az alkalmat ifjúsági koncert zárta.

Vasárnap délelőtt az imádság és éneklés után a Mike család bizonyságtétele következett. Az összevont ének- és zenekar szolgálata után a brit David Coffey, a Baptista Világszövetség elnöke hirdette Isten igéjét Jn 15,1–5 alapján.

A magyar baptisták harmadik világtalálkozója zárónyilatkozatot fogadott el, Herjeczki Géza, a detroiti magyar baptista gyülekezet lelkipásztora pedig átvette dr. Mészáros Kálmántól a Magyar Baptisták Világszövetségének soros elnöki tisztét.

Kelemen Szabolcs