Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 33 - Térden ülve

Kultúrkörök

Térden ülve

Bevallom, első hallásra nem értettem Lázár Attila új CD-jének és kazettájának a címét: Térden ülve – Dalok az Életről. De a júliusi piliscsabai missziói konferencián a zsúfolásig megtelt templomban tartott „élő” lemezbemutatón az egy személyben zeneszerző, szövegíró és előadó elmesélte dalai születésének a történetét is: „Lélekben újra kisgyermekké kellett válnom, hogy átélhessem, Isten gyermekeként »olyan jó ülni a térdeden, / Úgy érzem, hogy megáll az idő«. S kérhetem őt: »Atyám, emelj fel most a karodra! / Látod, újra beszélnék veled.«”

Lázár Attila elmondta, hogy örömöt sugárzó dalai valóban „Isten térdén ülve” születtek. Minden korosztályt megérint dallamos, de nem harsogó, pontos, nagy átéléssel előadott gitárjátéka, amely tökéletesen harmonizál a szöveggel. Mind a huszonnégy dal egy-egy versbe öntött, a szív mélyéből feltörő őszinte imádság, amely visszhangra talál a hallgató szívében-lelkében.

Az énekfüzetben akkordsegédletet és -jelzéseket is találnak a gitározók. A két tucat dal „egy-ügyű”, mégis mindegyik másként szól a főtémáról: „Jézus Krisztus az én Uram”! A személyes élmények alapján született dalok örök emberi érzéseket fejeznek ki, s örömteli vallomások Istenről: „Te vagy az Úr, Örökkévaló! / Nincs senki hozzád hasonló. / S ha majd elmúlik egyszer ez a világ, / A szemem színről színre lát.”

A nem zeneszakértő s nem is mai fiatal, de nyitott szívű „fültanú” az énekelt igére vágyó tisztelt Olvasó megkülönböztetett figyelmébe ajánlja Lázár Attila új CD-jét, kazettáját és énekfüzetét egyaránt. A felvételek az Evangélikus Rádiómisszió stúdiójában készültek. Felelős kiadó: Szeverényi János.

Garai