Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Minőséggarancia Európának

Keresztutak

Minőséggarancia Európának

Az Evangélikus Nevelők Nemzetközi Szövetsége ebben az esztendőben a svájci Dullikenben tartotta kongresszusát. Európa minden részéből érkeztek résztvevők. A kétévenként megrendezendő találkozást sűríteni szeretnék, s már tervezik, hogy a következő évben Lengyelországban gyűlnek össze, kifejezve a kicsiny lengyel evangélikus egyház oktatásügyéért érzett felelősségüket.

Az előadók és a résztvevők újra meg újra utaltak az úgynevezett PISA-jelentésre, amely jelezte, hogy az egyes országok tanulói nemzetközi összehasonlításban hol állnak képességeiket, elért tényleges tanulmányi eredményeiket illetően. Egyértelmű volt a minket körülvevő világ és a pedagógiai-oktatási helyzet elemzése nyomán, hogy az evangélikus iskoláknak Európa-szerte kiemelten fontos küldetésük lehet.

„Evangélikus iskolák: demokratikus minőséggarancia Európának!” – ez volt az összefogó téma, amellyel a nemzetközi csapat négy napon keresztül foglalkozott az elmúlt héten. Előadások, országjelentések, munkacsoportok keresték a választ az aktuális kérdésekre: mi a feladatunk a mai Európában? Tudja-e befolyásolni kontinensünk formálódását az evangélikus iskolarendszer? Képesek-e iskoláink pedagógusai a háttérben olyan fiatalokat nevelni, akik pozitív értékek mentén, kiszakadva a pénz és az önző érdekek fogságából konstruktív és kreatív, sőt meghatározó tagjai lesznek a jövő uniós társadalmának? Az aktuális kérdések hátterében ott húzódott az örök kérdés: mitől evangélikus az evangélikus iskola? Érdekes volt látni, átélni, hogy mennyire másként közelítik meg az egyes országok – társadalmi berendezkedésüktől és tradíciójuktól függően – ezt az alapvető identitáskérdést.

Fontos volt az idei kongresszuson a magyar részvétel. Hazánkat e sorok írója mellett evangélikus részről Mihályi Zoltánné, az Oktatási Osztály vezetője és Hesz Erzsébet oktatási referens képviselte. Az öttagú református csapatot dr. Győri János debreceni tanár vezette. A magyar delegációt erősítette dr. Gerhard Pfeiffer, aki kiváló bemutató előadásában ismertette a magyar evangélikus oktatásügy múltját és jelenét. Dr. Bibó István, a Sylvester János Protestáns Gimnázium igazgatója is részt vett a kongresszuson; értékes referátumában egyensúlyba kerültek az intézményeink mandátumával kapcsolatos elvi és gyakorlati kérdések.

Hafenscher Károly (ifj.)