Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Magyar reformátusok V. világtalálkozója

Keresztutak

Magyar reformátusok V. világtalálkozója

A kálvinista Rómaként is emlegetett hajdúsági megyeszékhely, Debrecen már többször adott otthont a reformátusok világtalálkozójának. Most ismét az egyik központi helyszíne testvéregyházunk nagy eseményének, amely ezúttal azonban a Kárpát-medencei egyháztestek közös rendezésében valósul meg augusztus 12. és 22. között.

Az első magyarországi református világtalálkozó 1938-ban méltó párja volt az ugyanabban az évben magyar földön megrendezett katolikus eukharisztikus világkongresszusnak. A folytatásra azonban hatvanhárom évet kellett várniuk a reformátusoknak: csak a rendszerváltozás után kerülhetett rá sor. Igaz, akkor szinte azonnal hozzáláttak a szervezéshez Debrecenben a Tiszántúli Református Egyházkerület munkatársai.

Az 1991-ben megrendezett világtalálkozót II. János Pál pápa is megtisztelte a jelenlétével. A római katolikus egyházfő a patinás debreceni református Nagytemplom háta mögötti ligetben, a reformáció emlékművénél megkövette a reformátusokat amiatt, amit az ellenreformáció idején elszenvedtek. (Ismeretes, hogy negyven magyar protestáns prédikátort ítéltek hosszas gályarabságra hitük megvallása és gyakorlása miatt. Többen a gályákon pusztultak el, az életben maradtakat de Ruyter holland admirális szabadította ki a rabságból.)

Református testvéreink 1996-ban, majd 2000-ben tartották meg ismét világtalálkozójukat, amely most újabb állomásához érkezett. Az idei találkozót közösen rendezik a Kárpát-medencei magyar református egyháztestek. Ennek az alkalomnak különleges fényt ad, hogy ez évben ünnepeljük a nagy református erdélyi fejedelem, Bocskai István által vezetett szabadságharc befejeződésének a négyszázadik évfordulóját. A szabadságharc – amelyet az 1606-os bécsi béke zárt le – egyik legfontosabb célja a reformátusok szabad vallásgyakorlásának a biztosítása volt. (Az idei világtalálkozó jelmondata – „Kezeink munkáját tedd maradandóvá” – utal az idei események központi gondolataira: Bocskai Istvánra, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára való emlékezés.)

A világtalálkozó rendezvényei augusztus 12-én kezdődtek Kolozsvárott, Bocskai István szülővárosában. A Debrecenben záruló program eseményeihez augusztus 19. és 22. között ifjúsági találkozó is kapcsolódik.

Gőz József