Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Felértékelődik az egyházak szerepe a határon túli magyarok ügyének képviseletében?

Keresztutak

Felértékelődik az egyházak szerepe a határon túli magyarok ügyének képviseletében?

Az egyházaknak most különösen felértékelődik a szerepe, amikor a politika érzéketlen a határon túli magyarok ügye iránt, s amikor a szomszédos országokban a kisebbségpolitika újabb és újabb kihívásokkal néz szembe – fejtette ki augusztus 13-án, vasárnap Nagyváradon Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Az V. magyar református világtalálkozó romániai rendezvénysorozata – amelyet a szombati kolozsvári ünnepség nyitott meg – több erdélyi városban, településen folytatódott a hét végén. Nagyváradon a helyi vár adott otthont vasárnap a Királyhágómelléki Református Egyházkerület központi rendezvényének, az ifjúsági világtalálkozónak. A program első részében tartott istentiszteleten Ódor Balázs budapesti ifjúsági lelkész hirdetett igét.

Németh Zsolt beszédében úgy vélekedett, hogy az egyházak előtt álló legfontosabb kihívás, hogy miként tudnak ellenállni a különféle megosztó törekvéseknek. Az effajta kísérletek három szinten zajlanak napjainkban – mondta a fideszes politikus. Szerinte megosztani próbálják a különböző felekezeteket, az egyes felekezeteken belüli irányzatokat (konzervatív, fundamentalista, pietista vagy liberális), de érvényesül az országhatárok általi megosztottság is. Kihívást jelent a különféle régiók egységessé válása is – mondta Németh Zsolt. Szerinte az ilyen kísérletekkel szemben annak a tudatosítása lehet a leghatékonyabb válasz a hívő emberek számára, hogy az egyház nem emberi kreáció, hanem Krisztus teste, közössége, csapata. Bibliai értelemben csak egyetlen egyház létezik – mondta a politikus, aki felhívta a figyelmet a vallási párbeszéd és az ökumené fontosságára.

MTI