Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Három keresztény világszervezet közös felhívása a közel-keleti békéért

Keresztutak

Három keresztény világszervezet közös felhívása a közel-keleti békéért

Közös felhívást adott ki Genfben az Egyházak Világtanácsa, a Lutheránus Világszövetség és a Református Világszövetség a libanoni konfliktus felszámolása érdekében. A Felhívás az erőszak beszüntetésére című dokumentum aláírói arra kérik „Izraelt és a (libanoni síita) Hezbollahot, hogy vessen véget a harcoknak Libanonban”, valamint „az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és az arab országokat, hogy vessék latba befolyásukat ennek érdekében”. Kérik továbbá „az izraeli kormányt, a Palesztin Hatóságot és a (palesztin kormányt vezető) Hamászt, hogy vessen véget a konfliktusnak Gázában”.

A felhívást a több száz keresztény egyházat és hívek millióit összefogó három világszervezet vezetői látták el kézjegyükkel: Samuel Kobia, az Egyházak Világtanácsának főtitkára, dr. Clifton Kirkpatrick, a Református és Mark S. Hanson, a Lutheránus Világszövetség elnöke.

„Bármi is a valóság az egyik vagy a másik fél provokációit illetően a (libanoni) konfliktusban, ez az erőszakspirál csak arra szolgál, hogy elpusztítsák Libanont, és sebeket ejtsenek Izraelen” – folytatódik a szöveg. „Sem a katyusa rakétáktól való rettegés, sem a libanoni házak, iskolák és falvak lerombolása nem segítheti elő a tartós békét a térségben.”

„Ideje, hogy mindkét fél lemondjon a hajthatatlanságról” – vélekednek az aláírók. „Izraelnek gyorsan ki kell vonulnia minden libanoni területről, a Hezbollahnak pedig ezzel egy időben be kell szüntetnie az izraeli lakosság elleni akcióit.”

MTI