Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - A HEKS az erőszak ellen

Keresztutak

A HEKS az erőszak ellen

A svájci protestáns egyházak segélyszervezete, a nálunk is jól ismert és becsült HEKS európai partnerszervezeteivel együtt elítéli a polgári személyek és intézmények elleni támadásokat a közel-keleti térségben. Ezzel együtt gyorssegélyeket küld a szükségben lévő polgári lakosság megsegítésére Libanonba, Gázába.

A HEKS emlékeztet arra, hogy a polgári lakosság védelméről szóló humanitárius nemzetközi jogi normát mindegyik félnek be kell tartania. Követeli az ENSZ Biztonsági Tanácsa 242-es számú határozatának a betartását is, amelyben felszólítják Izraelt arra, hogy vonuljon vissza a megszállt területekről. A nemzetközi államközösségnek – benne Svájcnak is – minden lehetséges eszközzel el kell érnie az erőszak azonnali leállítását. Egyúttal követeli a svájci parlamenttől, hogy ha volt vagy van fegyverkezési együttműködés valamelyik érintett féllel, azt azonnali hatállyal mondja fel.

A HEKS felhívására svájci adakozók tömegei járultak hozzá ahhoz, hogy a leginkább rászorulóknak tiszta vizet, élelmiszert és gyógyszert juttassanak el.

PAX News