Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Zsidó nyári fesztivál

Kultúrkörök

Zsidó nyári fesztivál

Izraeli árvák megsegítésére fordítják az idei zsidó nyári fesztivál teljes bevételének tíz százalékát – közölte a szervezők nevében a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója. Zoltai Gusztáv az augusztus 27-én megnyíló, kilencedik alkalommal meghirdetett fesztivál eseményeinek ismertetése előtt külön szólt az izraeli–libanoni konfliktusról. A szeptember 3-ig tartó zsidó nyári fesztiválról szólva kiemelte: a rendezvényen a zene, az irodalom, a színház, a képzőművészet és a film mellett a gasztronómia is helyet kap.

A főváros mellett ezúttal Kiskunhalason, Vácott, Karcagon és Nagykőrösön, majd később Szegeden tartanak programokat, sőt a fesztivál átlépte az országhatárt, hiszen a Budapest Klezmer Band Szabadkán is közönség elé lép. A központi helyszín az idén is a Dohány utcai zsinagóga lesz, de a hivatalos megnyitó előestéjén tartandó hangversenyt a nemrégiben visszakapott Rumbach utcai zsinagógában rendezik meg. A koncerten a Juditha Triumphans (A győzedelmes Judit) című Vivaldi-oratórium csendül fel.

Zoltai Gusztáv elmondta: az első évben, 1998-ban négymillió forintos költségvetéssel rendezték meg a fesztivált, amely akkor harmincezer vendéget vonzott. Az idén hatvannégymilliós büdzsé áll rendelkezésükre, és százharmincezer látogatóra számítanak.

MTI