Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Kövezés az evangélium hirdetéséért

Keresztutak

Kövezés az evangélium hirdetéséért

A Nigériai Szövetségi Köztársaságban muszlim szélsőségesek megvertek, majd halálra köveztek egy keresztény nőt, aki korábban fiatal muszlimoknak hirdette az evangéliumot, és traktátusokat osztott szét. A Compass Direct nevű információs szolgálat híradása szerint mindez Niger állam Izom nevű helyiségében történt június 28-án. A nyugat-afrikai ország 136 millió lakosának 49 százaléka keresztény, 45 százaléka muszlim, a többiek természeti vallások hívei.

Az áldozatot nem sikerült azonosítani; lehetséges, hogy a szomszédos városból érkezett. Daniel Mazuri lelkész arról beszélt, hogy a muszlimok vezetője azt mondotta: a nő az evangélizációval megsértette Mohamed prófétát; ez a mohamedán egyházi és polgári jog rendszere, a saria szerint halállal büntetendő. (A Nigériai Szövetségi Köztársaság harminchat államából tizenkettőben vezették be a sariát.)

A rendőrség emberei a nőt őrizetbe vették, hogy így védjék meg őt a feldühödött muszlimoktól, ám ők erre megkísérelték megrohamozni és felgyújtani az őrsöt. A rend őrei megpróbálták a nőt a hátsó kijáraton át kijuttatni, és biztonságos helyre vinni, de amikor látták, hogy a túlerővel szemben nem járhatnak sikerrel, a saját életüket mentették, a nőt pedig sorsára hagyták.

A helyi lelkész véleménye szerint provokációról van szó. Izomban a lakosok fele muszlim, fele keresztény, utóbbiak ez idáig minden további nélkül hirdethették a nyílt utcán Isten igéjét.

A www.idea.de híradása nyomán