Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Szentírás-csempészet a Kínai Népköztársaságba

Keresztutak

Szentírás-csempészet a Kínai Népköztársaságba

Negyedszázada annak, hogy keresztényeknek sikerült végrehajtaniuk az eddigi legnagyobb és legveszélyesebb bibliacsempészési akciót: 1981. június 18-án éjjel az Open Doors nevű segélyszervezet egymillió Szentírást csempészett a Kínai Népköztársaságba. Az akció révén közel 980 ezer példány jutott el a kommunista országban élő keresztényekhez; a projekt tizenegymillió német márkába került.

A tervet egy vontatóhajó segítségével valósították meg. A félig elsüllyeszthető vízi jármű 1981. június 18-án éjjel kínai hadihajók mellett elhaladva érkezett meg egy félreeső öbölbe, rajta kétszázharminckét vízálló, egyenként egytonnás csomaggal. Lehorgonyzás után a csomagokat a vízbe dobták. A parton keresztények ezrei vártak a titokban érkező hajóra. Amikor megjött, felfújható csónakokba szálltak, így hozták partra a szállítmányt, amelyet később földalatti gyülekezetekben osztottak szét vagy adtak el.

Röviddel a történtek után jelentették be Kínában, hogy hivatalosan is megkezdik a Biblia nyomtatását. Ám az egyetlen állami, Szentírást készítő nyomdában évente csupán hárommillió példányt állítanak elő az ott élő keresztényeknek, holott számuk a becslések szerint a nyolcvanmilliót is elérheti. Ezért az Open Doors még ma, negyedszázad múltán is szállít Bibliát Kínába.

Glaube und Heimat