Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - XII. Pius pápa zsidókat és politikai üldözötteket bújtattatott

Keresztutak

XII. Pius pápa zsidókat és politikai üldözötteket bújtattatott

XII. Pius pápa utasítására a római Santi Quattro Coronati rendház a II. világháború idején zsidókat és a politikai üldözötteket bújtatott – derült ki a rendház egyik apácájának a naplójából, amelyet a La Stampa című torinói napilap ismertetett. Az állítólag több mint hatvan évvel ezelőtt íródott napló szerzője szerint a pápa, akit sok történész azzal vádol, hogy szemet hunyt a zsidóüldözések fölött, személyesen utasította a rendház főnökasszonyát, hogy az intézmény fogadja be mindazokat, akiket a németek keresnek. Így nyert például oltalmat a kis Amalia Viterbo, az olasz kommunista párt egyik alapítójának, a Komintern titkárának, Palmiro Togliattinak a zsidó származású unokahúga is.

Az olasz lap szerint az Ágoston-rendi nővér naplójában azt írta, hogy XII. Pius a gyermekeket és a zsidókat egyaránt meg akarta menteni, ezért utasította a kolostorokat és zárdákat, hogy fogadják be és bújtassák az üldözötteket. Később, amikor az SS már a női rendházakat sem tartotta tiszteletben, a rendházfőnöknő egy, az ellenállással együttműködő olasz rendőrrel készíttetett hamis igazolványokat – írta a La Stampa.

A Santi Quattro Coronati (a vértanúság képletes koronájával felmagasztalt négy szent) rendház apácájának a naplója különösen azokat a történészeket érdekelheti, akik hosszú ideje folytatnak vitát arról, hogy Eugenio Pacellit, azaz XII. Pius pápát mekkora felelősség terheli amiatt, hogy hallgatásával cinkosságot vállalt a nácikkal. A naplót egyébként teljes terjedelmében a Trenta Giorni című olasz folyóirat tárja majd az olvasók elé.

MTI