Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Budapest-Kelenföld–Sepsiszentgyörgy

A hét témája

Budapest-Kelenföld–Sepsiszentgyörgy

Sepsiszentgyörgy központtal 1940. szeptember 1-jén alakult önálló evangélikus missziói kör, amelyet Túróczy Zoltán akkori tiszakerületi püspök nagy örömmel üdvözölt, és Bayer Aurél addigi brassói segédlelkészt – az anyagi támogatás mellett – mint missziói segédlelkészt státuszba vette egyházkerületében. A Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség ekkor testvéregyházává fogadta a sepsiszentgyörgyi missziói kört, úrvacsorai kegyszereket ajándékozott a gyülekezetnek, és évi ezerkétszáz pengő segélyt ajánlott fel a számukra.

A testvérkapcsolat hellyel-közzel fennállt a következő évtizedekben is. A szálak szorosabbá fűzését az 1984-es budapesti LVSZ-nagygyűlés tette lehetővé, ahol az akkori lelkészek, Bencze Imre (Kelenföld) és Bajkáné Fejér Katalin személyesen is találkozhattak egymással. A kilencvenes években a gyülekezeti vezetőkén kívül csoportos látogatásokra is sor került mindkét közösség részéről. A kelenföldi ifjúság 2005 augusztusában egy felejthetetlen hetet töltött Székelyföldön.

A sepsiszentgyörgyiek az úrvacsoraosztáskor a tőlünk ajándékba kapott kegytárgyak által gondolatban és lélekben mindig velünk vannak, minket pedig az oltárunkon lévő külön gyertya emlékeztet gyülekezetünk testvéregyházaira.

Blázy Árpád