Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Budapest-Deák tér–Apáca

A hét témája

Budapest-Deák tér–Apáca

1989-ben még csak Nagyváradig, egy évvel később már Székelyföldre, így Apácára is eljutottam egy segélyszállítmánnyal. Itt az akkori lelkésszel, Rudolf Edével döntöttünk a testvér-gyülekezeti kapcsolat létrehozásáról, szem előtt tartva a Deák téri gyülekezet létszámát és lehetőségeit, továbbá azt, hogy számunkra ilyen szempontból talán vonzóbb egy falusi, mint egy városi egyházközség.

Idővel egyre erősödött a kapcsolat. Az apácai konfirmandusok ifjúságunk tagjaival évről évre Magyarországon táboroznak nyaranta, télen pedig „a Deák téri Mikulás” jelenik meg Apácán; ekkor a gyerekek csomagot, a felnőttek Útmutatót kapnak.

Többször nyújtottunk orvosi segítséget a rászorulóknak, a megnyílt oktatási központot pedig könyvekkel, számítógépekkel gazdagítottuk. Tavaly nyáron helyettesítést vállaltam, hogy az Apácán szolgáló lelkész házaspár, Simon László és Ilona kilenc év után szabadságra tudjon menni. Ez – Isten segítségével – az idén megismétlődik.

A sok emlék közül kiemelkedik az idei erdélyi kirándulás, amelynek végső célja testvérgyülekezetünk meglátogatása volt. Részt vettünk az istentiszteleten, majd gyönyörködtünk a táncegyüttes műsorában; a délutáni erdei kiránduláson a puliszkafőzés és a tábortűz melletti éneklés hozott bennünket még közelebb egymáshoz.

Zászkaliczky Péter