Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Alberti, Irsa–Sepsiszentgyörgy

A hét témája

Alberti, Irsa–Sepsiszentgyörgy

Az irsai egyházközség presbitériumában 2003-ban vetődött fel ismételten a gondolat, hogy a finnekkel fenntartott mellett jó lenne magyar nyelvű testvéreinkkel is gyülekezeti kapcsolatot létesíteni. Felmerült az ötlet, hogy az alberti gyülekezettel együtt vesszük fel a kapcsolatot egy közösséggel, gondolván: szükség esetén együtt hathatósabb segítséget tudunk nyújtani, valamint a két honi gyülekezet is közelebb kerülhet egymáshoz. Az irsai és a sepsiszentgyörgyi lelkész negyedszázada ismeri egymást; ez természetessé tette az erdélyi testvérgyülekezet megtalálását.

A három lelkészcsaládnak, majd a három gyülekezet szűk vezetőségének a találkozójára először 2004-ben került sor. Azóta évente többször, rendszeresen találkozunk. A két magyarországi gyülekezet az irsaiak szervezésében minden nyáron közös erdélyi kiránduláson vesz részt, melynek megszokott része a sepsiszentgyörgyiekkel való együttlét.

Az erdélyiek küldöttsége évente Albertirsára látogat; ekkor a két gyülekezet együtt látja vendégül a testvéreket. Közösen tartunk istentiszteletet, felváltva az alberti, illetve az irsai templomban. Ezek az alkalmak közelebb hozzák egymáshoz az egy településen, de különböző gyülekezetekben élőket. Köszönet érte a sepsiszentgyörgyieknek.

Erdélyi Csaba