Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Kemenesalja–Hosszúfalu-Alszeg

A hét témája

Kemenesalja–Hosszúfalu-Alszeg

Kemenesmagasi, Kemenesmihályfa, Vönöck és Hosszúfalu-Alszeg gyülekezeteinek kapcsolata 1990-ben kezdődött, amikor is egy ifjúsági csoport érkezett Kemenesaljára. Látogatásukat 1992-ben viszonoztuk; azóta évente, kétévente találkozunk.

Egyházi közvetítéssel 1996-ban vette fel egymással a kapcsolatot a négyfalusi vegyes kar és a kemenesmagasi citerazenekar és népdalkör. Még ez évben sor került a citerazenekar első barcasági útjára, 1997-ben pedig a Barcaságból érkeztek vendégek: egy egyházi csoport és a vegyes kar. Ittlétük idejére esett a Kossuth rádió istentisztelet-közvetítése a vönöcki templomból; ekkor lehetőséget teremtettünk a vegyes kar szereplésére is.

A citerazenekar 1999-ben indult ismét útnak. Fehéregyházán ekkor avatták fel a hazánkban öntött és az erdélyi magyarságnak adományozott Petőfi-szobrot. A nagyszabású ünnepségen fellépési lehetőséget kapott a magasi citerazenekar és kórus is.

Kemenesmagasiban 2000-ben volt az egykor lerontott s most újra felállított Trianon-emlékmű szentelése; az alkalmon természetesen a vegyes kar is közreműködött. Barcasági testvéreink jelenléte által lehetővé vált a szétszakítottság fájdalmának és a „mégis összetartozás” örömének a megélése.

Kovácsné Tóth Márta, Kovács Imre