Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Budapest-Kőbánya–Oltszakadát

A hét témája

Budapest-Kőbánya–Oltszakadát

Az 1989-es változások után számos magyar gyülekezet érdeklődése és felelősségérzete támadt fel Erdély iránt, és számos kapcsolatfelvétel történt. Ebben az időben talált egymásra Fabiny Tamás és Kajcsa László, s a lelkészek által Kőbánya és Oltszakadát evangélikus gyülekezete is.

Amikor Kajcsa László Oltszakadátról Hosszúfaluba távozott, Fabiny Tamás pedig teológiai tanár lett, a testvér-gyülekezeti kapcsolat elaludni látszott. Évek teltek el találkozások nélkül, de Bolla Árpád és Wiszkidenszky András igyekeztek életben tartani a kapcsolatot. Azután 2001 őszén Smidéliusz András lelkész feleségével, Jerabek-Cserepes Csillával és e sorok írójával útnak indult Erdélybe, ami a régi kapcsolat feléledését is magával hozta. Orbán László lelkész és felesége, Bak Márta nagy szeretettel fogadtak bennünket. A barátság újabb találkozásokat szült; az oltszakadáti presbitérium is meglátogatott minket, amelynek tagjai közül többen ekkor jártak először Magyarországon.

Az elmúlt évben az oltszakadáti gyülekezet új lelkésze Jakab István lett. Örülnénk, ha őt és családját is vendégül láthatnánk, hogy kapcsolatunk új lendületet kapjon. Szeretnénk fenntartani ezt a személytől személyig, lélektől lélekig ható kapcsolatot.

Dr. Csepregi Gyula