Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Kondoros–Kiskapus

A hét témája

Kondoros–Kiskapus

Gyülekezetünk későbbi felügyelőjének, Zuberecz Tibornak a kezdeményezésére indult el 1993-ban egy leendő erdélyi testvérgyülekezet felkutatása. Az akkori lelkész, Sztojanovics András partner volt a kezdeményezésben. Nem sokkal később fel is vette a kapcsolatot az erdélyi Kiskapus gyülekezetével és a helyi lelkésszel, Antal Jánossal. A két gyülekezet több alkalommal is meglátogatta egymást, de a lelkészváltások miatt lelassult, majd meg is szakadt a kapcsolat.

A kiskapusi gyülekezet új lelkésze, Tamás János 2003-ban keresett meg bennünket levélben azzal, hogy szeretnék újra felvenni velünk a kapcsolatot. A kondorosi gyülekezet presbitériuma nagy örömmel fogadta az ötletet, és a megvalósítást egyhangúlag támogatta. Kis idő elteltével öttagú delegációval érkeztünk Kiskapusra, hogy előkészítsük és megbeszéljük a további lépéseket. A kondorosi evangélikus templom szentelésének századik évfordulóján, 2004-ben vártuk kürteni német, valamint kiskapusi testvéreinket, hogy ünnepi közgyűlés keretében megerősítsük, illetve aláírjuk velük a testvér-gyülekezeti megállapodást.

A gyülekezetek közötti kapcsolat azóta is tart, és ha nem is az egész közösség, de egy-egy tagja, családja rendszeresen látogatja egymást. Reménységünk, hogy időről időre el tudunk jutni egymáshoz, segítséget tudunk nyújtani egymásnak, és meg tudjuk vallani közös hitünket – a távolság vagy bármilyen más nehézség ellenére is.

Tuska Tibor