Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Mosonmagyaróvár–Csernátfalu

A hét témája

Mosonmagyaróvár–Csernátfalu

A mosonmagyaróvári egyházközség régóta dédelgetett terve volt, hogy testvér-gyülekezeti kapcsolatot alakítson ki egy határon túli magyar gyülekezettel. Három évvel ezelőtt aztán a Keleti-Kárpátok karéjában fekvő Csernátfalu gyülekezetével sikerült ezt létrehozni. Először Csernátfaluban, majd egy hónappal később Mosonmagyaróváron írták alá a testvér-gyülekezeti dokumentumokat a két egyházközség vezetői.

Ezután adott volt a feladat: a nagy távolság dacára tartalommal kell megtölteni az együttműködést. Az eltelt időszak eseményei azt mutatják, hogy ez sikerült. Először a Luther Kiadó kiadványait küldték a mosonmagyaróváriak a határon túl élőknek, majd csernátfalusi fiatalok vehettek részt anyaországi egyházi táborokban. Tavaly ősszel pedig több mint húsz csernátfalusi gyülekezeti tag látogatott el a Lajta-parti városba, és vett részt tartalmas kirándulásokon.

A testvér-gyülekezeti kapcsolat következő fontos állomása a tavalyi látogatás viszonzása. Augusztus 14-én harminc mosonmagyaróvári vágott neki busszal a kilencszáz kilométeres távolságnak.

Kiss Miklós