Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Nagytarcsa–Halmágy

A hét témája

Nagytarcsa–Halmágy

1990 áprilisában járt Halmágyon egy segélyszállítmánnyal Gáncs Péter, Fabiny Tamás és menyasszonya, Kati, valamint Tagai István nagytarcsai presbiter és egy amerikai újságíró. Hozzájuk csatlakozott Kolozsvárott Székely Levente későbbi halmágyi, jelenleg tatrangi lelkész. Aktív testvér-gyülekezeti kapcsolatról 1991-től kezdve beszélhetünk.

A halmágyi evangélikus-lutheránus gyülekezet temploma a legrégibb a történelmi Magyarországon. „Fundata anno 1160–1190” – olvasható a felirat a templom főhajójának jobb oldalán. A csaknem hatszáz fős településen mintegy háromszáz magyar evangélikus testvérünk él.

Évente adománnyal segítjük őket, több esetben finn testvérgyülekezetünk (Hamina-Vehkalahti) tagjai továbbítottak adományokat részükre rajtunk keresztül; Tuomo Uutela 2004-ben egy nagytarcsai küldöttséggel látogatást is tett Halmágyon. Idén a nagytarcsai vállalkozók segítségével 8000 euróval támogathattuk a gyülekezetet; az összeget egy betegszállításra is alkalmas járműre szántuk.

Úgy vélem, hogy a személyes kapcsolatok, beszélgetések, igeszolgálatok jelentik a legtöbbet sok szempontból elárvult magyarjainknak. Mi, anyaországbeliek pedig megtanulunk elégedettnek lenni, látva sorsukat, kitartásukat, életkörülményeiket.

Baranka György