Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Budapest-Zugló–Csíkszereda

A hét témája

Budapest-Zugló–Csíkszereda

A zuglói és a csíkszeredai gyülekezet 2001 nyara óta tart fenn testvér-gyülekezeti kapcsolatot. Tóth Károly lelkész és felesége, Csilla nem sokkal előtte kerültek Csíkszeredára, hogy a városba beköltöző evangélikusokból gyülekezetet szervezzenek.

A zuglói gyülekezet – egy akkor lezárult német testvér-gyülekezeti kapcsolat után – arra vágyott, hogy Erdélyből találjon új testvéreket; a két lelkész házaspár korábbi ismeretsége szerencsésen találkozott a gyülekezetek óhajával. A testvér-gyülekezeti kapcsolatot istentisztelet keretében pecsételtük meg Csíkszeredán a református gyülekezeti teremben (akkoriban ott tarthatták alkalmaikat az evangélikusok). A zuglóiak megígérték, hogy anyagi és lelki támogatást nyújtanak erdélyi testvéreiknek.

Azóta több alkalommal találkoztunk vagy Budapesten, vagy Csíkszeredán. Emlékezetes volt, amikor a csíkszeredai gyülekezet tagjait láthattuk vendégül 2002-ben, majd 2005-ben újra mi látogathattunk hozzájuk. Ekkorra már felépült a parókia és a gyülekezeti terem, álltak a templom falai is.

A gyülekezeti tagok között baráti kapcsolatok szövődtek. Sőt rokoni szál is összekapcsol minket, hiszen 2004-ben keresztszülőként megkereszteltük Károly és Csilla kislányát, Adriennt.

Tamásy Tamás