Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 36 - Ötarcú ünnep - egy üzenet

Egyházunk egy-két hete

Ötarcú ünnep - egy üzenet

Oltár- és orgonaszentelés Tatán

A tatai evangélikusok augusztus 19-én ünnepelték gyülekezetük megalapításának nyolcvanadik évfordulóját. Ennek tiszteletére a hívek megszépítették templomuk oltárát, valamint új orgonát vásároltak a „vizek városában”.

Az úrvacsorával együtt ünnepelt istentisztelet keretében elõször Szarka István, a Fejér-Komáromi Evangélikus Egyházmegye esperese szentelte fel a hajlék megújult oltárát, majd pedig Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke szentelte fel a templom új orgonáját. Az orgonajegyekkel és a külföldi testvér-gyülekezeti segítséggel vásárolt modern, digitális, kétmanuálos hangszert – amely mögé Czékis Ernõ fafaragó készített méltó hátteret – dr. Nagy Erzsébet szólaltatta meg (képünkön).

Ittzés János püspök Jn 6,35–40 alapján tartott igehirdetésében hangsúlyozta, hogy a tatai evangélikusok ezúttal ötarcú ünnepet ülnek. A gyülekezet ugyanis egyaránt hálát adhat nyolcvan évvel ezelõtti alapításáért, a máig vezetõ, megtartó útért, valamint új orgonájáért, megújult oltáráért és nem utolsósorban az új kenyérért. „De vajon hogyan lesz ebbõl az öt üzenetbõl egy?” – tette fel a kérdést az igehirdetõ. „Csak Jézusban foglalható össze ez az öt igény. Mert Jézus nem hasonlítja magát, hanem egyértelmûen kijelenti magáról, hogy õ az élet kenyere.” Végezetül a püspök Isten kegyelmére utalt, amely a hontalanság és üldöztetés után, Trianon keserû és gyászos hátterén mégis megengedte, hogy gyülekezetté szervezõdjenek a tatai evangélikusok – elõször csak Komárom filiájaként, majd önállóan is.

Franko Mátyás, a gyülekezet lelkésze ünnepi köszöntésében elmondta, hogy azért esett erre a napra az egyházközség ünnepe, mert nyolcvan évvel ezelõtt, a gyülekezetté szervezõdést megelõzõ években az akkor még szórványban élõ evangélikusság mindig augusztus 20-a környékén gyûlt össze istentiszteletre.

Az ünnepi közgyûlésen – többek között – köszöntõt mondott még a finn és a luxemburgi testvérgyülekezet képviselõje is. A tataiak ünnepségsorozata délután Tóka Szabolcs orgonamûvész hangversenyével zárult.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Tatai Evangélikus Egyházközség